Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.517.565

Dobrý den, mám dotaz syn plní insolvenci a zodpovědně nyní však ho v práci propustili dali mu odstupné v podobě 5 platů z této částky mu odpocitali 1+5x nezabavitelnou částku a zbytek poslaly na plnění závazků. Ozval se insolvenční správce že na žádné o

Odesláno: 
Otevřeno 412 x
1 odpověď
 
Syn plní insolvenci velice zodpovědně a však nyní kvůli snižování stavu ho propustili ze zaměstnání. Dostal plat +5x odstupné platy že kterého mu vyplatily 1+5x nezabavitelnou částku a zbytek poslaly na plnění. Následující měsíc nastoupil do nové práce kde i tento postup schválili za správný a prý navíc tím že srážky byli vypláceny na 5 měsíců do předu tak po tuto dobu se zde strhavat nebudou. A však se ozval ins správce že požaduje všechny peníze mimo jednoho platu, myslím že je to neoprávněné. Navíc má v péči děti a do insolvence je nezahrnul že se minimální nezabavitelna částka stejně nezmění což je také divné. Má dvě děti.
Moc Vám děkuji za odpověď a radu jste moc hodní.
 
Dobrý den,
pokud Váš syn obdržel odstupné a ihned nastoupil do nového zaměstnání, z odstupného mu náleží pouze nezabavitelná částka za jeden měsíc a ostatní finance budou použity na uspokojení věřitelů.
Pro účely výpočtu nezabavitelné částky v prvních pěti měsících v novém zaměstnání má být vždy sečtena čistá mzda za daný měsíc a k tomu přičtena 1/5 odstupného a z této částky má být provedena srážka ze mzdy. Postup insolvenčního správce v této věci je tak správný, přičemž nový zaměstnavatel má povinnost v každém měsíci provádět výpočet srážek ze mzdy bez ohledu, zda Vašemu synovi bylo v předchozím zaměstnání vyplaceno odstupné či nebylo.
Ohledně uplatnění částek na vyživované osoby je dlužník povinen tyto uplatnit, a to (i) sdělením insolvenčnímu správci a zároveň (ii) sdělením zaměstnavateli spolu s předložením rodných listů dětí tak, aby zaměstnavatel mohl v rámci výpočtu srážek ze mzdy vyživovací povinnost k dětem zohlednit.