Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.534.156

Exekuce po rozvodu - většinu dluhu splácí manželka, jak převést zbytek dluhu na manžela?

Odesláno: 
Otevřeno 390 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
můj bývalí manžel - jen papírově neb jsme od r. 1996 nežili ve společné domácnosti. Udělal dluhy při podnikání neplacením sociální platby. Musím ještě podotknout, že jsem již v důchodu (71 roků), takže můj jediný příjem je starobní důchod. Narostly tam dluhy a takže byla na mne uvalena exekuce v r. 2015 kdy jsme byli ještě manželé, protože on má menší důchod než já.
Tuto exekuci stále platím, ale jelikož se každým rokem teď zvyšují důchody, tak mne stále narůstá platba exekuce. Já s jeho dluhy nemám nic společného a ani nevím za co to platím, tak se mne už to nelíbí, abych já platila více exekuci než platí on! Tak jak jsem od něho zjistila, platím exekuci skoro celou za něj. On platí jen v řádech stokorun a já v tisíci Kč. V této době už jsme rozvedení od roku 2018! Prosím vás o radu zda by se s tím dalo něco dělat, aby částka kterou platím docela už dost velkou dala se na moji osobu zastavit a vše převést jen na bývalého manžela.
Předem děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, nepíšete, zda máte vypořádáné společné jmnění manželů. Pokud nikoliv, hradíte stále dluhy manžela jakoby byly společné. Musíte se buď s manželem písemně dohodnout, že dluhy bude platit jen on anebo podat žalobu na vypořádání společného jmění manželů. V každém případě Vám doporučuji obrátit se na právníka z řad advokátů (http://www.advokatikomora.cz).
 
Dobrý den, omlouvám se, že jsem vše úplně nevysvětlila. Co se týče nějakého majetku, tak nemáme společný žádný. Vzhledem k tomu, že nesdílíme společnou domácnost již od r. 1996, kde jsme bydleli na staré adrese Prahy 8. Já jsem se z této adresy již přestěhovala v r. 2011 do bytu mého syna, který má ve vlastnictví a tím pádem vybavení bytu je teď mého syna takže ani já žádný majetek nemám. Vzhledem k tomu, že můj příjem je jen starobní důchod a k tomu ještě snížený o tu exekuci (bývalého manžela), tak se nemohu ani obrátit na advokátní komoru a zaplatit si advokáta. Vše musím si zkusit vyřídit sama a tak jsem právě požádala o nějakou radu u vás zda je možné to nějak zastavit na mou osobu. Rozvedeni jsme tedy od roku 2018. předem moc děkuji.
 
Dobrý den, pokud jste s bývalým manželem neměli společný majetek, můžete podat návrh na vypořádání společného jmění můžete podat i jen ohledně Vašich společných dluhů. V rámci již probíhající exekuce pak lze vyrozumět věřitele, že s dluhem nesouhlasíte a podat návrh na částečné zastavení exekuce. Uvedené postupy však vyžadují právní pomoc, jak jsem již uvedla. Vzhledem k podmínkám, které uvádíte, bych Vám jako nejúčinnější pomoc doporučila obrátit se na některou ze společností, která se právním poradenstvím zabývá a v níž jsou odborníci na různou právní problematiku, byť se nejedná přímo o advokáty. Tyto společnosti zpravidla poskytují základní právní pomoc bezplatně. Více na https://sako.justice.cz/, kde najdete seznam uvedených společností a organizací.