Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.871

Zrušení exekuce zaměstnance a vyplacení peněz v depozitu zaměstnanci (peníze uhrazeny dlužníkem jiným způsobem)

Odesláno: 
Otevřeno 1038 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Donedávna jsem měla exekuci, a to na plat a zároveň na bankovní účet. Hned jak jsem to zjistila, jsem blokovanou částku na účtu uhradila. Peníze mi z něj strhli až po dvou měsících. Zároveň mi ale zaměstnavatel strhával každý měsíc částku, kterou ukládal do depozitu. Za dva měsíce mi strhli dost na uhrazení exekuce. Částku na účet exekutora nepoukázali (mezi tím bylo uhrazeno).
Zaměstnavatel byl vyrozuměn exekutorem o zaplacení (datovou schránkou). Mě samotné byl doručen dopis o ukončení exekuce. Co mi ale dělá problém je fakt, že zaměstnavatel do další výplaty peníze v depozitu vyplatit odmítá.
Bohužel nedávno výplata byla a do další je daleko. Může zaměstnavatel tyto peníze tak dlouho zadržovat? Je něco takového zmíněno v zákoníku práce? Potřebuji nějak fungovat a zaměstnavatel mi drží přes 16 tisíc a v podstatě mi říká „počkej si do další výplaty“, tak co teď? Díky za pomoc!
 
Dobrý den, pokud odpadl zákonný důvod zadržovat část Vaší výplaty v depozitu zaměstnavatele, musí Vám zaměstnavatel tuto částku vyplatit bezodkladně, není-li ve Vaší pracovní smlouvě dohodnuto něco jiného. Pokud je nečinný, lze jej žalovat o vydání bezdůvodného obohacení. Ve Vámi uvedeném případě by mám za to mohlo postačit, že zaměstnavateli takovou žalobou „pohrozíte“ v písemné žádosti o bezodkladné vydání neoprávněně zadržovaných peněz.