Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.811

Exekuce menšinového spolumajitele, spoluvlastníka nemovitosti - jak nepřijít o střechu nad hlavou?

Odesláno: 
Otevřeno 391 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
bydlím v domě s nemocnou matkou a jsem většinovým vlastníkem nemovitosti, trvale přihlášen je tu i můj bratr, který však tady nebydlí.
Zjistila jsem, že bratr má od listopadu 2018 na svůj podíl již zapsanou exekuci v katastru nemovitostí ČR.
Můžete mi prosím poradit jak postupovat, abych pana bratra mohla odhlásit s trvalého pobytu, nebo jak mám postupovat, abychom nepřišli o střechu nad hlavou já a moje máma?
Děkuji předem.
 
Dobrý den,
soudní exekutor v rámci exekuce vedené na Vašeho bratra může postihnout pouze jeho spoluvlastnický podíl na domě, nikoliv Váš. Vašeho podílu na domě a práva v domě bydlet se tak tato exekuce nijak nedotkne.
Spoluvlastníci nemovitosti mají k dražené nemovitosti zákonné předkupní právo. Jeho uplatnění má však pouze výhodu při účasti spoluvlastníka na exekuční dražbě a případného shodného podání. V takových případech se vydražitel určuje losem, pokud však shodné podání učinila i osoba oprávněná z předkupního práva, udělí se jí příklep nejprve této osobě. Udělením příklepu předkupní právo zaniká.
Odhlášení trvalého pobytu bratra v domě v současné domě bez jeho souhlasu dosáhnete jen stěží, jelikož bratr je spoluvlastníkem nemovitosti a platí, že fyzická osoba může mít trvalé bydliště v nemovitosti, ke které prokáže užívací právo. Jelikož vlastnické právo je více než právo užívací, v tomto ohledu právo bratra na to mít v nemovitosti své trvalé bydliště omezit nelze.
 
Dobrý den, došlo k exekuci jiného než povinného, kdy byl postižený podíl na domě. Podávám určovací žalobu, že je prodej části domu neplatný, nebot si toho musel být jak exekutor tak i kupující vědomý, z části domu spolumajitelům nic nepřispívá ani z užívání neplatí, dokonce odcizil spolumajitelům všechny věci, vzhledem k časté změně zákonů bych se ráda zeptala, zda-li je tato žaloba zpoplatněna poplatkem 1.000 Kč nebo jiným a zda-li v případě podání návrhu na předběžné opatření k určovacá žalobě je možné vymáhat peníze za užívání případně škody na domě, děkuji
 
Dobrý den.
Váš dotaz se netýká výkonu exekuce ani oblasti insolvence (insolvenčního řízení). Dotaz proto prosím uložte do formuláře na stránce http://www.PoslatDotaz.cz
Děkujeme za pochopení.
 
Dobrý den. Jsem rozvedená 30 let nebylo vypořádáné SJM vlastním polovinu nemovitosti. Bývalý manžel nyní zemřel a čekám na notářské řízení. Sdělí mě notář zda je nemovitost nějak zadlužená? Bojím se přijmout dědictví, aby nebylo za ty léta zadlužené. Musí mě někdo informovat zda náhodou byla dána exekuce a řekne mě notář při řízení jak to je než přijmu dědictví?
 
Dobrý den, pokud jste rozvedeni, a nedošlo-li k vypořádání jinak, společné jmění bylo vypořádáno po třech letech tzv. fikcí, tj. vlastníte spoluvlastnický podíl ve výši id. ½ na nemovitosti, která byla součástí společného jmění. Druhý podíl ve výši id. ½ ve vlastnictví Vašeho bývalého manžela bude nyní aktivum v rámci dědického řízení. Ze zákona však nejste dědičkou majetku Vašeho bývalého manžela (dědicem jsou např. Vaše společné děti), jen pokud byste byla dědičkou ze závěti, tj. Váš bývalý manžel ve Váš prospěch sepsal závěť a určil Vás jako vlastníka id. ½ podílu na nemovitosti. V takovém případě byste byla notářem kontaktována, zda přijímáte dědictví a předtím máte právo vznést u notáře dotaz, zda se nejedná o dědictví předlužené. Pokud by předlužené bylo, pak byste jej měla odmítnout.