Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.338

Insolvence - strhávání z mateřské, peněžité podpory v mateřství, PPM

Odesláno: 
Otevřeno 1574 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
05/2018 mi bylo povoleno oddlužení, chtěla jsem se zeptat, zda by se mohla insolvence strhávat z mateřské a zda by nehrozilo její zrušení.
Jsem 2009-2019 zaměstnanec. Plánuji s přítelem rodinu, ale nevím, zda to nemám odložit.
Bylo mi určeno soudem, že musím měsíčně splácet minimálně 3396 Kč.
Děkuji.
 
Dobrý den,
s peněžitou pomocí v mateřství, tak následně s rodičovským příspěvkem, se zachází pro účely provádění srážek totožně, jako by šlo o čistou mzdu.
I z tohoto příjmu tak bude Česká správa sociálního zabezpečení, resp. Úřad práce, provádět srážky.
V případě, že vyživovací povinnost bude pouze k 1 osobě (dítěti), je možné provádět srážku a při příjmu vyšším než 8 040, - Kč měsíčně.
Pro srážku ve výši 3 396, - Kč by peněžitá pomoc v mateřství, resp. rodičovský příspěvek, musela činit v roce 2019 alespoň 13 200, - Kč.
 
Dobrý den, chci se zeptat mám insolvenci a nastavené splátky, které mi strhává z platu zaměstnavatel 4430 Kč, nyní jsem těhotná a zajímalo by mě jestli mi stejnou částku budou strhávat i z mateřské? Moc děkuji za odpověď
 
Dobrý den,
pokud Vám soudem byly povoleny tzv. fixní splátky (jiné než zákonné srážky ze mzdy) ve výši 4 430, - Kč, tak Vám tato částka bude srážena i podpory v mateřství / z rodičovského příspěvku.
Pokud Vám žádná výjimka soudem povolena nebyla, postupuje se pouze dle zákona a budou Vám srážky prováděny dle výše daného příjmu se zohledněním dítěte jako vyživované osoby (v období od porodu).