Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.742

Nevyplacené dědictví - musí nevyplacený dědic upozornit dlužníka na dluh nebo může vymáhat exekučně?

Odesláno: 
Otevřeno 958 x
3 odpovědi
 
Dobrý den.
Dlužím peníze z dědictví mému bratrovi. Zajímá mě, zda když by na mě chtěl podat návrh na exekuci (když jsem mu doposud dědictví dle dědické dohody neuhradila), zda mě musí na to předem upozornit, že by dal návrh na exekuci, a pokud ano, jakým způsobem může ten návrh na exekuci na mě podat. Sms nebo písemně?
A než by došlo k exekuci, musí mi přijít nejdříve ten návrh na exekuci? Varování?
Nebo přímo dojde Příkaz k exekuci a nedá se s tím už pak nic dělat?
Děkuji za informaci.

 
Dobrý den, pokud Váš bratr již disponuje exekučním titulem (rozhodnutím z dědického řízení) informovat Vás nemusí. Exekuční návrh se podává kterémukoliv exekutorovi a to písemně. Exekutor by Vám následně zaslal veškeré dokumenty vážící se k exekuci, avšak dle zákona až poté, co by Vám zajistil veškerý Váš majetek. Exekuce skončí zpravidla, až je-li dluh uhrazen. V exekučním řízení vznikají další náklady, které hradí povinný, tj. v tomto případě Vy. Doporučovala bych Vám spojit se s bratrem a na vyplacení jeho podílu se s ním domluvit.
 
Dobrý den, potřebuji poradit, mám vyplatit bratrovi podíl z dědického řízení, chci se zeptat, v dědickém řízení byla vyčíslena nemovitost dle odhadu, ale nemovitost se prodala za poloviční cenu, jelikož ji nikdo nechtěl koupit, musím bratrovi vyplácet cenu dle dědické dohody, nebo můžu mu dát polovinu z ceny, za kterou se nakonec nemovitost prodala. Doklady o prodeji samozřejmě mám schované. Děkuji moc za odpověď.
 
Dobrý den, záleží na tom, jak zní výroková část rozhodnutí dědického řízení týkající se dané nemovitosti. Pokud je v něm stanovena cena daná posudkem, musíte bratrovi vyplatit tuto cenu (její polovinu). Pokud je však v rozhodnutí stanoveno, že máte vyplatit polovinu z prodejní ceny, vyplatíte mu polovinu skutečné hodnoty, tedy částky, kterou jste prodejem utržili.