Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.889

Odstupné v insolvenci, oddlužení - patří zaměstnanci nebo insolvenčnímu správci?

Odesláno: 
Otevřeno 507 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chci se zeptat jak postupovat. Jsem 2014-2018 v insolvenci.
05/2018 jsem ukončila pracovní poměr a bylo mi vyplaceno 5 měsíční odstupné. Z této částky putovalo na účet správce 68.000 Kč a na můj účet 46.000 Kč. Ihned po ukončení pracovního poměru jsem nastoupila k novému zaměstnavateli, který provádí srážky ze mzdy.
V domnění, že pan správce i bývalý zaměstnavatel postupují správně jsem situaci nijak neřešila. Jenže správce 10/2018 vyrukoval s tím, že mu mám vrátit 37.000 Kč a podepsat uznání dluhu. Zajímalo by mne, kdo na čí straně je zodpovědnost a zda-li je postup správce správný.
 
Dobrý den,

mám za to, že postup insolvenčního správce bude s největší pravděpodobností správný.

V případě, kdy Vám bylo vyplaceno odstupné za dobu 5 měsíců, a Vy jste ihned po ukončení pracovního poměru u předchozího zaměstnavatele nastoupila do nového zaměstnání, mělo být odstupné považováno za jednoměsíční příjem a z takové částky vypočtena nezabavitelná částka.

Každoměsíčně Vám totiž náleží pouze tzv. maximální nezabavitelná částka, která činí 9.340,- u osoby bez vyživovacích osob; 10.896,- Kč u dlužníka s jednou vyživovanou osobou; 12.452,- Kč u dlužníka s dvěma vyživovanými osobami atd.

Pokud Vám tedy bylo vyplaceno více než maximální nezabavitelná částka a pracovní poměry navazovaly, je výzva insolvenčního správce oprávněná.

V případě, že se domníváte, že je postup správce nesprávný, doporučuji zaslat insolvenčnímu soudu žádost o sdělení, zda insolvenční správce postupuje správně.