Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.896

Namítnutí promlčení dluhu před platebním rozkazem od věřitele

Odesláno: 
Otevřeno 742 x
5 odpovědí
 
Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat na námitku promlčení dluhu u spotřebitelské půjčky. Můžu vznést tuto námitku promlčení i přesto, že věřitel na mne ještě nepodal žalobu či platební rozkaz a nevymáhal tento dluh soudně? Anebo tuto námitku můžu podat až na základě žaloby či platebního rozkazu v rámci odporu, vyjádření apod. ?
Popřípadě je nějaký vzor?
Děkuji.
 
Dobrý den, námitku promlčení můžete vznést až v soudním (rozhodčím) řízení, tj. až po podání žaloby. S podáním námitky promlčení Vám případně může pomoci advokát (http://www.advokatikomora.cz).
 
Děkuji moc za odpověď a ještě prosím jeden dotaz - platím manželovi dluh spol. KRUK, sice pouze ve výši 200 Kč měsíčně, jelikož více nemůžu platit, ale alespoň něco s tím, že manžel nemá trvalé bydliště, práci, je na ÚP a to neustále dlouhodobě s malými přestávkami, přespává různě po známých a rodině, já už ale nemůžu mu platit ani tuhle malou nicotnou částku, je to již několik let, co to za něj platím, jelikož se spol. KRUK zastupující společnost Provident na mně obrátila jako na manželku dlužníka s tím, že mi postihnou majetek, účet atd. , jelikož jsme manželé, prostě takové vydírání menšího formátu.... můžu jim napsat, že prostě z finančních důvodů nemůžu splácet a podat námitku promlčení, když jsem víceméně mu dluh splácela. A když podají k soudu žalobu, můžu vznést námitku promlčení také?

Děkuji moc.
Kukiová
 
Dobrý den, společnost KRUK ani Provident Vám účet ani žádný jiný majetek postihnout nejen že nemůže ale ani nesmí a nejste povinna jim splácet dluh za Vašeho manžela. Na druhou stranu pokud Provident podá na Vašeho manžela žalobu a získá rozhodnutí soudu o jeho povinnosti zaplatit dluh, může dále podat exekuční návrh a zahájit exekuci, v níž Vám exekutor může zajistit Váš účet (jiný majetek ne). Pokud tedy nebudete mít na splácení, předvídejte uvedený vývoj a účet si zrušte, resp. nechte si posílat peníze složenkou, vyplácet v hotovosti nebo je nechte posílat na účet někoho spolehlivého, kdo Vám peníze vyplatí. Námitku promlčení v řízení jinak může podat pouze žalovaný (Váš manžel).

 
Dobrý den, zjistila jsem, že mám zastavený majetek pro 6 Kč dluhu na dopravné, ač dítě nejsem a ani dítě již v rodině nemáme, podle roku exekuce mělo jít o jízdně před 25 lety, ale žádný návrh ani exekuci jsem nedostala, toto jsme zjistili na podílu na majetku -zápis v KU. Protože jsme nechtěli řešit 6, - Kč, pozemek byl prodán, částku jsem uhradila, ani tak nebyl provedený výmaz, požádala jsem proto Magistrát hl. m. Prahy jako zřizovatele o kontrolu, tento mne však odkázal na dopravní podnik, takže jde spíše o to, kdo si dříve a pro koho nakrade.
 
Dobrý den, nepokládáte žádný dotaz, přesto se Vám pokusím odpovědět. Pokud byla proti Vám vedena exekuce prodejem nemovitých věcí a došlo k dražbě, při níž vydražil nemovitost nový vlastník, byla pravděpodobně exekuce vedená na základě návrhu Dopravního podniku Hl. m. Praha již skončena vymožením. Pokud je proti Vám dotčený dluh stále veden, je třeba kontaktovat Vašeho věřitele, v tomto případě Dopravní podnik Hl. m. Prahy a žádat jej o kontrolu, zda u něj nemáte nějaký dluh a pokud ne, aby záznam o Vašem dluhu vůči němu vymazal a případně neskončenou exekuci žádal skončit.