Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.683

Soud: odpuštění zbytku dluhů se vztahuji i na ručitele - věřitel přesto vymáhá po ručiteli dluh!

Odesláno: 
Otevřeno 483 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
09/2017 nám soud ukončil insolvenci, v rozhodnutí soudu je uvedeno, že odpuštění zbytku dluhů se vztahuji i na ručitele. Přesto po nás Modrá pyramida žádá splácet půjčku ze stavebního spoření (vznikla v roce 2007 a byla uvedená v Ins. jako věřitel, takže bylo zaplaceno 31% dlužné čásky), když nepošleme splátku, okamžitě kontaktují ručitele s výhrůžkou exekuce. Jelikož nechceme, aby měl ručitel problémy, tak posíláme splátky dál, jedná Mp protiprávně? Jak bychom měli postupovat dál?
Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,
osvobození dle ust. § 414 odst. 3 insolvenčního zákona neznamená, že jsou osvobozeny osoby, které Vám ručily, ale že Vy jste osvobozeni od uhrazení pohledávky tomuto ručiteli, který za Vás takto plnil na Váš dluh.
Tj. osvobození udělené dlužníkovi insolvenčním soudem se vztahuje také na závazky dlužníka vůči osobám, které ručily za závazky dlužníka, plnily za dlužníka z titulu tohoto zajištění a nyní mají vůči dlužníkovi pohledávku z titulu následného regresu.
To, že Vy jako primární dlužníci jsem od placení zbytku dluhů osvobozeni, nic nemění na rozsahu ručení, tj. věřitel může i nyní požadovat po ručiteli doplacení celého dluhu.
 
Dobrý den, skončila mi Insolvence jak mám postupovat aby mi byla vymazána exekuce z katastru nemovitostí, splatila jsem 65%
 
Dobrý den,

poté, co usnesení o osvobození od placení zbytku dluhů bude pravomocné, požádejte písemně insolvenční soud, aby usnesení s doložkou právní moci zaslal příslušnému katastru nemovitostí, v jehož obvodu je nemovitost evidována.
Katastr nemovitostí na základě doručené usnesení zápisy na listu vlastnictví vymaže.