Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.521.824

Zrušení blokace účtu nedlužící manželce, manželovi (exekuce vzniklá před svatbou)

Odesláno: 
Otevřeno 469 x
3 odpovědi
 
Dobry den, manželka měla před tím než jsme se vzali exekuce, což mi zapomněla říct a po svatbě mi zablokovali běžný i podnikatelský učet.
Po jaké době po splacení musí poslat banky příkaz k odblokování a po jaké době od příkazu musí banka účty odblokovat?
Je možné aby mi blokování účty, když není ani jeden dluh můj? Jak dlouho má exekutor na proplacení přeplatku?
Děkuji Roušar
 
Dobrý den, Vaše účty budou odblokovány na základě rozhodnutí exekutora až po celkovém splacení vymáhané pohledávky včetně jejích nákladů. Vymáhání pohledávky z účtu manžela povinného umožňuje zákon, konkrétně ust. § 42 odst. 4 zák. č. 120/01 Sb. exekučního řádu. Účet je postižen jen do výše vymáhané pohledávky a tuto částku banka exekutorovi vyplatí poté, co od něj obdrží tzv. doložku provedení exekuce. Zbylá část peněžních prostředků zůstane na účtu a Vy s ní budete moci disponovat, až exekutor účet odblokuje. Měl by tak učinit bezodkladně po doplacení celé pohledávky.

 
Dobrý den, exekuce byla zastavěná a exekutor mi již dva týdny tvrdí, že na banku poslat příkaz k odblokování, ale účet stále odblokování není. Jak dlouho na to banka má?
Dekuji
 
Dobrý den, pokud exekutor vydal usnesení o zrušení exekučního příkazu postihujícího Váš účet, musí dotčený peněžní ústav Váš účet odblokovat bezodkladně. Dotažte se na danou věc přímo v bance a žádejte odblokování Vašeho účtu.