Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.495.503

Koupě bytu od majitele v insolvenci přes realitní kancelář - rizika, hrozba přechodu dluhů na nového majitele nemovitosti

Odesláno: 
Otevřeno 538 x
1 odpověď
 
dobrý den,
máme zájem o koupi bytu, který má nyní v katastru nemovitostí ČR zápis o exekučním příkazu k prodeji a vyhlášení úpadku majitele. Majitel má povoleno oddlužení pomocí měsíčních splátek.
Realitní kancelář navrhla, že dluh za majitelku zaplatí (činí jen nějakých 60.000 Kč), postará se o výmaz exekuce a úpadku z katastru nemovitostí - jsou již v kontaktu s insolvenčním správcem. Pak by měl být byt čistý a my bychom jej mohli koupit klasicky pomocí hypotéky.
Je tento postup správný a pro nás jako kupující bezpečný? Nemohou se později po přepisu na byt objevit další exekuce?
děkuji
Lucie K.
 
Dobrý den, katastr nemovitostí je poměrně bezpečný nástroj ke zjištění, zda nemovitost není postižena exekučním příkazem k prodeji nebo zda vlastník není v úpadku. V katastru se dají zjistit i zahájená a zatím nezveřejněná řízení ohledně dotčené věci. Samozřejmě, pokud je nemovitost postižena v den podpisu kupní smlouvy, tak to asi kupující již nezjistí a nastane mu problém. Ve Vámi uvedeném případě nerozumím tvrzení realitní kanceláře, že vyplatí dluh a postará se o výmaz exekučního příkazu a rozhodnutí o úpadku z katastru nemovitostí. Pokud je vlastník v úpadku, má jistě více jak dva věřitele; pokud mu bylo povoleno oddlužení plněním splátkového kalendáře, dotčená nemovitost může sloužit pouze k uspokojení tzv. zajištěného věřitele. Teoreticky by to mohl být věřitel, kterého chce realitní kancelář vyplatit, avšak následně zde zůstává exekuční příkaz či spíše příkazy, neboť pokud má dlužník více věřitelů, je dost pravděpodobné, že v různých exekučních řízeních byly vydány exekuční příkazy na prodej dotčené nemovitosti. V neskončených exekucích by pak exekutor určitě nevydal usnesení o zrušení těchto příkazů, bez něhož katastr příkaz nevymaže. Dotčenou situaci blíže neznám, avšak než učiníte další kroky, důrazně Vám doporučuji informovat se na podrobnosti u příslušného insolvenčního správce, nebo se obrátit o právní pomoc na některého právníka z řad advokátů (http://www.advokatikomora.cz).