Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.449

Ukončení insolvence a zánik závazků - jde i o hypotéku na bydlení u banky?

Odesláno: 
Otevřeno 534 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěl by jsem se informovat na ukončení závazků vůči mým věřitelům, tj. jejich pohledávek.
V lednu 2019 mi skončí insolvence a všem věřitelům, kteří se přihlásili o své pohledávky, bude zaplaceno z pohledávek cca 40%. Tím splním povinnost uhrazení min. 30% z pohledávek, jak přikazuje zákon.

Co se stane s pohledávkami, zda budou tímto zrušeny a já budu bez dluhů a jestli to bude stejné i v případě hypotéky, kdy se banka přihlásila o svoji pohledávku, i když se před vyhlášení insolvence platila řádně, protože podle majetkového vyrovnání při rozvodu, dostala bývalá manželka nemovitost, na kterou je hypotéka, takže si ji platila sama, ale protože jsem na smlouvě uveden, jako hlavní dlužník, tak se přihlásily do insolvence o svoji pohledávku. Na nemovitost je tedy zřízené i zástavní právo ve prospěch banky. Zajímá mě tedy jestli i v tomto případě bude hypotéka zrušena.
Děkuji za informace a odpověď.
 
Dobrý den,
v případě, že splníte všechny podmínky požadované insolvenčním zákonem, soud vydá usnesení, kterým budete osvobozen o doplacení zbytku dluhů, jakož i pohledávek, které nebyly do řízení přihlášeny, ač být přihlášeny měly a mohly.
To platí i v případě pohledávky hypotéční banky. Hypotéční úvěr bude nadále povinna hradit pouze Vaše bývalá manželka, vy nebudete povinen již bance cokoliv hradit.
Zároveň pokud jste v rámci insolvenčního řízení cokoliv hradit na dluh bývalé manželky, můžete ji žádat o uhrazení toho, co jste na její dluh uhradil.