Počet stránek ve webu: 43.142


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.509.980

Insolvence a vyplacení z dědictví - matka zdědila družstevní byt (členská práva) a je dlužník vůči osobě s insolvencí

Odesláno: 
Otevřeno 579 x
1 odpověď
 
Zdravíme.
Máme dotaz ohledně dědictví. Otec manžela tragicky zesnul, nezanechal závěť. Manžel je v insolvenci, plníme splátkový kalendář 2017-2018.
Tchán byl rozveden, ale nebylo vypořádáno SJM. Členský podíl družstevního bytu tedy přešel na bývalou manželku, tedy matku manžela. Té vznikl závazek vůči mému muži ve výši 300.000 Kč. (Byt má hodnotu 1.200.000 Kč, a zůstaly po něm dva synové; je tedy povinna vyplatit každému 300.000)
A teď je problém jak s tímto může nakládat insolvenční správce. Manžel to po matce nechtěl, neboť je labilní a navíc má jen 8.000 Kč důchod. V bytě žije s druhým synem, a navíc ještě být ani nemají v os. vlastnictví. Ze zákona ale prý musel dědictví přijmout. Jak ale má dát tolik peněz, když je zkrátka nemá? A může ji vůbec správce nějak donutit k vyplácení? Kdo má právo to po ní vyžadovat, správce nebo pouze manžel? Přeci pohledávka vznikla vůči manželovi, ne vůči správci. Může jí někdo žalovat, že dluh nesplatila?
Děkujeme, snad jsme vše dostatečně vysvětlili.
 
Dobrý den,
dle ust. § 412 odst. 1 písm. b) insolvenčního zákona platí, že dlužník je povinen veškeré dědictví získané hodnoty vydat insolvenčnímu správci.
Jelikož se týká nárok majetkové podstaty, může plnění po tchyni žádat i insolvenční správce a pokud plnění nevydá, může insolvenční správce podat v krajním případě na tchyni i žalobu na zaplacení.
Pokud je v usnesení o dědictví stanovena lhůta, v níž je tchyně povinna se s ostatními dědici vypořádat, musí tchyně tuto lhůtu dodržet.
V tomto případě se domnívám, že nejvhodnější bude bez odkladu kontaktovat insolvenčního správce a požádat o konzultaci nastalé situace.