Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.526.733

Započítání hypotéky na dům manžela do insolvence manželky po rozvodu manželství - při rozvodu slíbeno splácení hypotéky manželem

Odesláno: 
Otevřeno 734 x
1 odpověď
 
Dobrý den, měla bych na vás dotaz.
2014 jsem se rozvedla s exmanželem. Bohužel jsem se po rozvodě dostala díky své chybě do insolvence. Jenže do této mé insolvence mě byla i připsaná hypotéka, kterou má exmanžel na svůj rodinný dům (on sám je veden v katastru nemovistosti, ale při uzavírání hypotéky jsme byli vedeni na smlouvě jako spoludlužníci - po rozvodě barák zůstal exmanželovi i s danou hypotékou na barák o čemž je sepsán i soudní dokument od právníka o dohodě vypořádání majetku po rozvodu manželů a přiložen k rozvodovým papírům a rozsudku soudu).
Jde mi o to ze mě tedy banka do mé insolvence započítala i hypotéku která má být dle soudu výhradně exmanžela a on ji má splácet neboť mu zůstal rodinný dům, a mě by zajímalo zda mám právo a nárok na to, abych žádala po exmanželovi vyplácení peněz které já za hypotéku platím a co je mi na hypotéku strháváno z insolvence když majetek a hypotéka byla soudem pridelelena exmanželovi.
Jde o poměrně velké peníze a já vlastně platím za něco co není mého. U soudu při schválení insolvence mě bylo řečeno že banka měla tuto pohledávku dat k soudu jen v tom případě že by ex neplatil, ale bohužel ze textově to jejich žádost neobsahuje, tak mě ji prý museli též započítat.
A proto nevím jak se teď bránit když mě měsíčně strhávají peníze které odchází na exmanželovu hypotéku a majetek který náleží jen jemu dle soudního rozhodnutí, tak zdali mám právo a nárok po něm žádat tu částku která měsíčně odchází na jeho hypoteku. děkuji leharova
 
Dobrý den,
odpovídám obdobně jako k Vašemu totožnému dotazu ze dne 08.02.2018, tedy že platí, že za závazky vzniklé za manželství odpovídají manželé společně a nerozdílně (neměli-li zúženo SJM).
Pokud byla mezi Vámi a bývalým manželem uzavřena dohoda o vypořádání společného jmění a tato není plněna tak, jak v ní bylo ujednáno, máte právo po bývalém manželovi požadovat to, co Vám náleží. Jelikož jste evidentně neměli písemný souhlas banky s tím, aby pohledávka přešla pouze na osobu Vašeho bývalého manžela, je vůči bance tato dohoda neúčinná a banka může plnění požadovat též po Vás. Dohoda je však účinná ve vztahu mezi Vámi a Vaším bývalým manželem.
Pokud tedy hradíte (prostřednictvím insolvence) dluh z hypotečního úvěru, k jehož placení se dohodou o vypořádání společného jmění zavázal bývalý manžel a nikoliv Vy, máte právo požadovat, aby Vám manžel uhradil to, co jste na hypotéku uhradila.
Již nyní bych vyzvala bývalého manžela k úhradě toho, co jste hypotéční bance uhradila (přesnou výši uhrazené částky Vám sdělí insolvenční správce), jelikož Vy hradíte na jeho dluh (ač on pravděpodobně dosud řádně hradí hypotéční splátky a se splácením sám v prodlení není). Vašimi platbami se však zůstatek hypotéčního úvěru snižuje a tedy i bankou účtovaný úrok, což jde také k dobru Vašeho bývalého manžela.