Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.522.799

Zaměstnavatel nedeponoval peníze pro insolvenčního správce a poslal je exekutorovi - jak požádat exekutora o vydání peněz?

Odesláno: 
Otevřeno 529 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
V listopadu 2017 jsem podal insolvenční návrh. Před podáním návrhu mi zaměstnavatel prováděl srážky ze mzdy na základě exekuce. Srážky mi strhávali i počas insolvenčního řízení (jenom 4 měsíce, pak už ne).
07/2018 mi schválili insolvenci formou splátkového kalendáře a tak jsem se informoval u mzdové účetní ohledně finančních prostředků.
Zjistil jsem, že zaměstnavatel stržené peníze (za 4 měsíce) nedeponoval, ale posílal je na účet exekutora. Na otázku, proč se peníze nedeponovali, dostal jsem od účetní odpověď:
"Nevidím důvod, proč by se měli deponovat".
Tak jsem se obrátil na svého insolvenčního správce. Ten mi po vysilujícím telefonátu velmi neochotně přislíbil, že pošle zprávu o navrácení finančních prostředků. Je to už delší doba, ale zatím se nikto neozval. Existuje nějaká možnost, aby exekutor peníze vrátil zpátky a jaký postup bych měl zvolit v případě, že je nebude chtít vydat.
A je tu ještě jedna věc. Před podáním insolvenčního návrhu zbývalo doplatit částku 34035 Kč na už spomínanou exekuci. Jenomže exekutor si počas insolvenčního řízeni nechal poslat částku v celkové výši 50000 Kč. Tak se ptám, jestli je to normální, si takhle samovolně navyšovat částku.
A přitom daný exekutor podal přihlášku pohledávky ihned po podání mého insolvenčního návrhu, kde právě figuruje už vzpomínaná částka 34.035 Kč.
A proto se ptám, jestli to není protiprávní jednání ze strany exekutora.
Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
MD
 
Dobrý den, pokud exekutor sraženou část mzdy dostával, měl prostředky deponovat do rozhodnutí insolvenčního soudu a v okamžiku prohlášení úpadku zaslat insolventnímu správci. Pokud tak neučinil, a prostředky zaslal po odpočtu nákladů oprávněnému, jednal v rozporu se zákonem. Nejprve tedy doporučuji zjistit, kde sražené prostředky jsou, pokud u exekutora, musí je zaslat do majetkové podstaty, pokud již u oprávněného, zkuste jej oslovit, zda Vám je vydá (v zásadě nemusí, jen sníží svoji pohledávku vůči Vám) ; sraženou část nákladů exekuce z těchto srážek ze mzdy by Vám pak měl exekutor vydat. V případě Vašich pochybností či nečinnosti exekutora se obraťte na dohledový orgán (subjekt) nad činností exekutorů, kterým je Exekutorské komora ČR nebo Ministerstvo spravedlnosti ČR, které musí případ prošetřit a mají pravomoc zjednat případně nápravu. Toto platí i ohledně výše vymáhaného plnění, pokud o její správnosti máte pochybnosti.