Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.521.862

Společná insolvence manželů a rozvod - jeden z manželů přestal splácet, platit insolvenci

Odesláno: 
Otevřeno 1117 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
přítel je již 2015-2018 roky rozvedený a s exmanželkou mají společnou insolvenci manželů.
Ta byla podána již před rozvodem manželství přestože správkyně byla o rozvodu informovaná, nedošlo k žadnému přehodnocení nezabavitelné častky. Exmanželka nastoupila na mateřskou dovolenou MD a tudíž neposílá žadné splátky a navíc přítel platí alimenty 3000 Kč měsíčně a vše splací sám.
Měl by přes správkyni toto řešit. Navíc jsme zjistili že auto které po rozvodu zustalo exmanželce ona prodala přesto že bylo vedeno v insolvenci a žádné peníze z jeho prodeje na insolvenci neposlala. Děkuji.
 
Dobrý den,
ke změně nezabavitelné částky dochází nikoliv rozhodnutím insolvenčního správce, ale sdělením rozhodných skutečností plátci příjmu.
Váš přítel je např. povinen informace o rozvodu manželství a o aktuálním počtu vyživovaných osob odhlásit neprodleně svému zaměstnavateli. V tu chvíli mzdová účetní bude zohledňovat, že Váš přítel nemá dále vyživovací povinnost k manželce ani k dítěti, které bylo svěřeno do péče matky a otci stanoveno výživné, a jeho nezabavitelné minimum se tak sníží (např. při čisté mzdě ve výši 20 000 Kč činí nezabavitelná částka při 2 vyživovacích povinnostech 12 452 Kč a při žádné vyživovací povinnosti činí nezabavitelná částka 9 340 Kč).
Rozsudkem soudu stanovené výživné se však hradí prostřednictvím insolvenčního správce k rukám matky poté, kdy si matka výživné u správce uplatní. Váš přítel není povinen k rukám matky hradit výživné ze svého nezabavitelného minima.
Prodej automobilu není nijak postižitelný, jelikož dispoziční oprávnění k majetku náleží v oddlužení stále dlužníkům a pokud se dohodli, že auto zůstane manželce a ta jej následně prodala, je to její zákonná možnost a utrženou kupní cenu nemusí do insolvenčního řízení vydávat.
 
Dobrý den, chci se zeptat. Jsem v insolvenci a platím 12.500 Kč, měsíčně. Z toho jde celkem 5000 na výživné. Ale před schválením jsem pracoval v zahraničí, samozřejmě s jiným platem. A teď dělám v ČR, za plat 12.000 měsíčně, je nějaká možnost snížení splátky, nebo nějaké přehodnocení? Jelikož, to je nezvladatelne. Znám lidi co měli větší dluhy a splátky o hodně menší. Dekuji
 
Dobrý den,
soud může z důvodu zvláštního zřetele hodným (zdravotní stav aj.) i v průběhu oddlužení stanovit srážky ze mzdy jinak než postupe stanoveným zákonem.
Primárně jste však povinen insolvenčnímu soudu a insolvenčnímu správci hlásit každou změnu svého příjmu (a to doložením ukončení předchozího pracovního poměru a předložením nové uzavřené pracovní smlouvy).
V případě, že jsou Vaše čisté příjmy pouze 12 000, - Kč, srážky ze mzdy nemohou dosahovat ani výše pro uhrazení výživného na dítě. V tomto ohledu ak může být Vaše oddlužení i zrušeno, pokud si nezajistíte dostatečný příjem pro pokrytí plateb výživného, odměny správce a zároveň s podmínkou uspokojení věřitel alespoň co do výše 30 % jejich pohledávek.