Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.036

Práce v zahraničí a insolvence - vliv vysokých nákladů na živobytí na splátky insolvence

Odesláno: 
Otevřeno 6618 x
5 odpovědí
 
Mám dotaz mohu pracovat ve švýcarsku za cca 100.000 Kč měsíčně, ale již jsem 2016-2018 v insolvenci. Obávám se, že mi insolvenční správce sebere vše a nechá mi pouze minimum a z toho nevyžiju a neuhradím ani své náklady na živobytí tam.
Vydaje jsou cca 30.000 Kč a tudiž je to asi nereálné.
Dá se to nejak udělat abych mněl na vydaje a na život?
Děkuji.
 
Dobrý den,
v takové situaci je možné požádat soud o stanovení jiné než zákonné výše srážek ze mzdy právě s odkazem na fakt, že v případě, kdy by Vám mělo zůstávat pouze nezabavitelné minimum dle českých předpisů, nepokryl byste ani základní potřeby a byl byste nucen pracovní poměr ukončit a vrátit se zpět do ČR.
Zároveň platí, že švýcarský zaměstnavatel by ani nemohl provádět srážky dle českých předpisů, neboť toto by zcela jistě kolidovalo se švýcarskou právní úpravou ohledně nezabavitelných částek.
V těchto případech soudy stanovují fixní částky, kterou jste povinen hradit k rukám insolvenčního správce obvykle Vy sám, aniž by zaměstnavatel srážky prováděl.
Nadto pokud neuhrazená část pohledávek nezajištěných věřitelů činí např. 1 mil. Kč, je možné (a domnívám se že i nejvhodnější) požádat o stanovení výše splátky v takové výši, aby 100% doplacení dluhu tzv. rozprostřel do celé doby 60 měsíců trvání oddlužení. Pokud by Vám tak (modelově) zůstávalo do konce oddlužení 36 měsíců a dluh byl nyní 1 mil. Kč, při měsíční fixních splátkách ve výši 29 tis. Kč byste do konce trvání oddlužení uhradil 100 % pohledávek.
 
Dobrý den, byla mi schválena insolvence a pracuji v německu a chtěl bych se zeptat jestli může soud nebo insolvencni správce nařídit německému zamestnavateli srážky ze mzdy? Nebo splátky bych posílal z německého účtu? děkuji
 
Dobrý den,
zahraničnímu zaměstnavateli nelze nařídit provádění srážek v rámci insolvenčního řízení. Soud v takových případech vydá usnesení, ve kterým Vám dá povinnost každý měsíc předkládat insolvenčnímu správci výplatnici od německého zaměstnavatele s tím, že insolvenční správce vypočte výši srážek z takového příjmu, tuto Vám sdělí a Vy budete povinen tuto částku na bankovní účet majetkové podstaty k rukám insolvenčního správce obratem uhradit.
 
Dobrý den, mám dluhy u lichvarskych spolecnosti v CR. Trvalý pobyt mám na MÚ v místě bydliště v ČR. Ovšem pracuji pro německého zamestnavatele. Lze v takovém případě zažádat o insolvenci? Mám obavy, aby mi nezustavalo pouze např. 400€ (to sotva pokryje náklady na jídlo a bydlení, které v Německu hradim). Poradite prosím, jak bych měl toto řešit? Můj výdělek je kolem 1600€.
 
Dobrý den,
srážky ze mzdy se řídí českým právem a v tomto případě by Vám zůstávalo nezabavitelné minimum dle českých předpisů.
Insolvenční zákon však v insolvenčním návrhu umožňuje navrhnout jinou, než zákonnou výši srážek z příjmu; v tom případě však musí být navrhovaná částka v takové výši, abyste uhradit alespoň 50 % pohledávek věřitelů.