Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.421

Dodatečné vyčíslení exekuce po jejím zapalcení

Odesláno: 
Otevřeno 673 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
dne 21.5.2018 jsem datovkou posílala na exe. úřad JUDr. Havliceho žádost o vyčíslení dluhu. Byla mi odpovězena částka 252.134,90Kč včetně přísl. a nákladů exekuce.
Dne 28.5.2018 jsem uhradila svému věřiteli na účet jistinu ve výši 34.703 Kč. Věřitel mi následně odpustil částečně úroky a to ve výši 76.171Kč.
Dne 30.7.2017 mi na můj nový dotaz o vyčíslení celkové dluhu bylo odpovězeno, že k 30.7.2018 je můj dluh ve výši 108.227Kč, který jsem obratem toho dne uhradila převodem a o úhradě včetně dokladu o platbě datovkou informovala exekutora.
V očekávání informace o zastavení exekuce jsem v datové schránce k mému údivu našla oznámení, že exekutorský úřad udělal chybu ve výpočtech, exekuce se nezastavuje a nýbrž pokračuje pro částku 43.801Kč.
Obratem jsem volala na exekutorský úřad, abych tomu více prozuměla, ale oba pokusy o hovor selhaly tím, že mi pracovnice položila telefon s tím, že to tak chce můj věřitel a odmítla se mnou vůbec bavit.
Když jsem si sama propočítávala, zdali mohu mít nějaký nedoplatek, došla jsem k číslu 33.033,30 Kč (252134,9-34703-76171-108227=33.033,30 Kč) a to před odečtením pokrácení odměny exekutora, kterou mi sama předjímala pracovnice exekutorského úřadu, když jsem s ní hovořila minulý týden. Tato pracovnice je nyní údajně na dovolené.
Kontaktovala jsem svého věřitele a ten mi sdělil, že o žádném dalším nároku z jeho strany neví a že věc je nyní pouze věcí exekutora, že jeho věřitelský nárok byl uspokojen.
Pro doplnění uvádím, že exekuce byla soudem nařízena v dubnu 2010.
Schválně jsem v průběhu několikrát jednala o vyčíslení dluhu vždy ke konkrétnímu datu, abych s pomocí partnera mohla svůj závazek uhradit. Půjčku, kterou si bral přítel v bance jsme nákladově koncipovali tak, že se exekuce zaplatí a já nebudu mít mzdu obstavenou exekutorem a tedy pro splácení nové půjčky jsme s tímto příjmem počítali. Přítel si bral samozřejmě pouze tu částku, která byla nezbytně nutná, takže nové vyčíslení je pro nás v tuto chvíli nejen ekonomicky likvidační, ale zdá se mi nanejvýš podezřelou zlovůlí exekutorského úřadu. Ráda bych Vás požádala o názor či radu, jak se v dané situaci zachova a zda existuje nějaký způsob, jak činnost exekutorského úřadu prověřit, tím spíš, že daný exekutor je členem dozorčího orgánu exekutorské komory.
Děkuji za Vaši pomoc.
 
Dobrý den, je skutečně možné, že zaměstnankyně exkeutorského úřadu udělala chybu ve výpočtu, avšak trvejte na tom, že chcete písemné vyrozumění o úhradách a o údajně zbývajícím dluhu. Dále můžete žádat nahlížení do spisu s vysvětelním výše dluhu a úhrad na místě (je třeba se raději objednat), pokud nebydlíte daleko od dotčeného exekutora. Každopádně pokud máte pochybnosti o zákonnosti postupu exekutora, podejte v dané věci stížnost k dohledovému orgánu, kterým není jen Exekutorská komora, ale i Ministerstvo spravedlnosti ČR, které má povinnost věc prošetřit a případně požadovat po exekutorovi nápravu. Pokud tak budete postupovat, doporučuji předem získat písemné vyjádření oprávněného ve věci, dle něhož již nic nedlužíte.
 
Dobrý den. Nám více věřitelů a chtěla bych si udělat insolvenci. Nyni mám exekuci na plat. Žiju s přítelem a ten ma také nějaké dluhy. Jeden právník mi řekl ze když půjdu do insolvence musím se s nim rozejít a bydlet sama protože mi můžou přičíst i jeho dluhy ze jsme druh a družka a to je jak manželství. Přijde mi to ale divné. Moc děkuji za odpověď
 
Dobrý den, v případě exekuce je vymáhána pohledávka po povinném, případně manželu povinného, nikoliv příteli (druhovi). V případe insolvenčního řízení tvoří majetkovou podstatu, z níž jsou uspokojovány pohledávky věřitelů, majetek dlužníka, případně majetek ve společném jmění, tj. majetek dlužníka a jeho manžela, nikoliv přítele (druha).