Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.024

Plná moc na zjištění dluhů za dlužníka - vzor, formulář, tiskopis

Odesláno: 
Otevřeno 1642 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
pracuji v dluhové poradně, kde se na nás obracejí lidé, kteří chtějí dát do pořádku své dlluhy. Často ale neznají výši dluhu a věřitele. Jakou plnou moc mám použít na zjištění dlužné částky a věřitele? Hlavně by mně zajímal správný obsah plné moci, aby bylo zřejmé že se jedná jen o vyčíslení dluhu, nikoliv zastupováníí v celém exekučním řízení.
Mohla bych použít plnou moc podle občanského zákoníku § 441? V minulosti jsem posílala plné moci a exekutoři mně zamítají žádost s tím, že opakovaně vystupuji jako obecní zmocněnec. Berou too jako právní úkon, což si myslím že zjištění dlužné částky a věřitele není právní úkon. Je potřeba na plné moci vyznačit platnost, pokud se jedná jen o vyčíslení dluhu? Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
v tomto případě mám za to, že názor soudních exekutorů je správný, když zjišťování dluhu a jeho vyčíslení je nepochybně právním jednáním.
Dle mého názoru je jediným zcela správným řešením připravit klientům žádost, kterou budou soudním exekutorům posílat sami, a nikoliv Vy v jejich zastoupení.
Pokud byste ale chtěla setrvat na plných mocích, dle mého musí být text formulován, že Vás zmocňují „pro zjištění aktuální výše pohledávky v řízení sp. zn. XYZ s tím, že tato plná moc je omezena pouze k výše uvedenému právnímu jednání a nesmí být rozšiřována na jiná právní jednání. “