Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.776

Insolvence a zvýšení výživného, alimentů na dítě, děti, potomky

Odesláno: 
Otevřeno 759 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat za známého. Dostal se do dluhové pasti a začal si pred 14 dny vyřizovat insolvenci. Bydlí u své babičky, které platí nájem, ale bez smlouvy. Tudiz podle insolvencniho správce nemá žádný životní standard a proto mu budou nechávat jen 9 000 měsíčně. Do toho všeho platí alimenty 2 000 měsíčně na dítě, které nikdy neviděl (matka si to nepřeje, má rodinu a nechce mu plést hlavu). Správce mu řekl, ze si může kdykoliv matka zažádat pri insolvenci o zvýšení alimentů až na 5 000 mesicne. Je ale znovu vdaná, ma další dvě děti a manžel ma dvě práce. Známý je z toho psychicky na dně, že ho během insolvence pošle na ještě větší dno, než na kterém je.

Můj dotaz tedy zní, jestli je možné, když je v takového životní situaci a insolvenci, zvýšení alimentů?
Má na to nárok bez soudu?
A kdyby k soudu došlo, je opravdu možnost, ze i přes insolvenci mu alimenty zvýší?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
matka může návrh na zvýšení výživného na nezletilé dítě požádat kdykoliv, otázkou však je, zda by soud takovému návrhu vyhověl.
Obvykle takové žádosti matek bývají součástí porozchodového nátlaku na otce, ovšem v tomto případě nevidím důvod, proč by to dělala, protože pokud otec dítě vůbec nevídá, mohl by v rámci řízení o zvýšení výživného požadovat stanovení určení doby pro styk s nezletilou dcerou, eventuálně i o střídavou péči.