Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.528.034

Zastavení exekuce po dobu rodičovské dovolené - lze to? Kde a koho požádat?

Odesláno: 
Otevřeno 607 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
chtěla bych se prosím zeptat, zda je možnost při pobírání rodičovského příspěvku požádat exekutora, u kterého mám přednostní pohledávku, o pozastavení exekuce po dobu rodičovské dovolené a pokračovat v ní zas až nastoupím do práce?
Moc děkuji za odpověď
 
Dobrý den, exekutor o takovém postupu nerozhoduje, ten má naopak povinnost vést exekuci rychle a účelně k jejímu uhrazení. O posečkání však zkuste požádat věřitele, tj. osobu, které dlužíte. Pokud by Vám vyhověla, exekutor by její vůli musel respektovat. Je však třeba říci, že věřitelé zpravidla svým dlužníkům takto vstříc nevycházejí, avšak rozhodně bych se o to alespoň pokusila.
 
Dobrý den, jsem na mateřské dovolené a exekutor není ochotný se domluvit na rozumném konci pro obě strany. Chtějí mi zabavit majetek, který nemám, bydlím i s dětmi u přítele. Na co má exekutor právo a popřípadě co může zabavit. Jde mi hlavně o věci pro děti. Děkuji za rychlou odpověď
 
Dobrý den,
pro provedení tzv. mobiliární exekuce je stěžejní znění ust. § 322 občasného soudního řádu, které vypočítává, které věci jsou z exekuce vyloučeny.
Písm. c) ustanovení např. výslovně uvádí, že není možné exekučně postihnout dětské hračky a školní potřeby.