Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.588

Dohodnutí splátkového kalendáře s podmínkou dlužníka nesrážet plat, mzdu - exekutor přikázal exekuci na plat, mzdu, příjem, výdělek

Odesláno: 
Otevřeno 640 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
mám dotaz ohledně exekuce.
01/2018 jsem dostala písemné usnesení o exekuci, kam jsem poté volala a dohola si splátkový kalendář za podmínky, že mi nedájí srážky ze mzdy.
Asi po 2 měsících můj zaměstnavatel obdržel rozhodnutí o srážkách ze mzdy. Je to v pořádku a podle zákona?
 
Dobrý den, Váš dotaz nedorazil celý, ale pokusím se odpovědět. Pokud se ptáte na to, zda je exekutor oprávněn vést exekuci srážkami ze mzdy i přesto, že jste si dohodla splátkový kalendář a plníte jej a současně Vám bylo slíbeno, že Vám exekutor ze mzdy srážet nebude, musím Vám sdělit, že exekutor k takovému postupu je oprávněn. Exekuce může být vedena různými způsoby danými zákonem, srážky ze mzdy jsou přednostní způsob a není rozhodné, zda máte dohodnutý splátkový kalendář, který je jen dobrou vůlí exekutora. Pokud Vám zaměstnanec exekutora slíbil, že Vaše mzda nebude uzavřením splátkového kalendáře postižena, bohužel Vám zřejmě neříkal pravdu nebo nebyl ve funkci, aby toto rozhodnutí exekutora mohl ovlivnit. Jeho jednání bylo neetické, avšak ne nezákonné.
 
Dobrý den,
zajímalo mě jestli, když mám srážky ze mzdy musím i nadále plnit dříve smluvený splátkový kalendář. Jsem matka samoživitelka a nemám peníze nazbyt. Zbývá mi pouze životní minimum.
Splátkový kalendář byl dohodnutý tak, že mi pak nepůjdou srážky ze mzdy.
Tuto ústní dohodu porušili a nyní po mě žádají ke srážkám i plnit dříve smluvený splátkový kalendář.
Nemohu si dovolit platit dvakrát tolik.
Děkuji za odpověď
Lenka
 
Dobrý den, exekuce je vedena zákonnými způsoby, jedním z nich jsou srážky ze mzdy. Splátkový kalendář není zákonným způsobem vedení exekuce, je to dobrá vůle exekutora, avšak nezaručuje, že exekuce nebude vedena např. srážkami ze mzdy, jako např. ve Vašem případě. Pokud splátkový kalendář nebudete dodržovat, exekutor Vás za to nemůže nijak sankcionovat, avšak není vyloučeno, že přikročí i k jiným způsobům vedení exekuce, např. prodejem Vašich movitých věcí (což však může učinit i přes to, kdybyste splátkový kalendář dále dodržovala).