Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.983

Exekuce a deponovaná částka pražskou správou sociálního zabezpečení PSSZ nevydaná omylem exekutorovi

Odesláno: 
Otevřeno 774 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
potřebovala bych poradit v lehce absurdní situaci.
2014 na mě byla nařízena exekuce. Exekutor uvalil exekuci srážkou z výplaty dočasné pracovní neschopnosti DPN. Což poslal na PSSZ, která začala srážky provádět a deponovat.
Po cca roce jsem byla vedena na úřadu práce (tedy ÚP ČR) v evidenci uchazečů o zaměstnání a splácela nadále dluh. Jeho výše mi byla divná, ale tušila jsem, že v tom budou zřejmě penále VZP.
Následně jsem nastoupila do zaměstnání a exekutor dál podal návrh na srážky ze mzdy. To už mi bylo fakt divné, ale co si budeme povídat arogance zaměstnanců exekutorskeho úřadu nezná hranic.
Opět jsem onemocněla a PSSZ měla stále vedenou exekuci na moje jméno. Takže celým kolotočem jsem se dozvěděla, že PSSZ mi v 2015 deponovala částku přes 15.000 Kč, což by na uhrazení dluhu stačilo v pohodě. PSSZ tvrdí, že usnesení o PM, aby mohla deponovane prostředky nemá. Naopak exekutor potvrzení z datové schránky ano. Takže PSSZ bez dalšího 2014-2018 držela moje peníze a bez jakékoliv aspoň omluvy mi je jdou tedy vrátit. Načež jsem se ptala exekutora, jak to, že neposlal ukončení exekuce i na vědomí PSSZ, když tam požadoval srážky, tak mi bylo pracovníci exekutorskeho úřadu sděleno, že netušili, že budu ještě někdy nemocná (je mi 40 a na smrt se ještě nechystám) a tak to neposlali. Vím, že mám asi smůlu, ale dá se nějak v této absurdní situaci bránit? Dluh mohl být zaplacen již dávno kdyby PSSZ peníze zaslala. Samozřejmě za tu další dobu mám o to větší náklady řízení, úroky atd. Navíc kdybych nezačala dupat, tak PSSZ ty moje peníze v deponaci prostě nechá vyhnit, takhle mi je po čtyřech letech tedy aspoň vyplatí, samozřejmě bez omluvy, bez úroků. A k poslední věci. Chtěla jsem tedy nahlédnout u exekutora do spisu, abych si udělala přesnou časovou osu a potvrdila si tvrzení, že doložka PM opravdu PSSZ byla odeslána, načež mě druhá pracovnice poslala někam, že spíš je skončen a nemám nárok. Nezdá se mi to všechno jako úplně standardní a chtěla bych se aspoň poradit zda mám nárok vidět a vědět kde se stala chyba a vést tak někoho k zodpovědnosti, že dluh trval o čtyři roky a další úkony déle. Já svoji zodpovědnost za dluh vzala a postrhavano mi bylo o mnoho víc. A to netřeba zmiňovat obstaveny účet. Děkuji moc za váš čas a odpověď.
 
Dobrý den,
můžete v této situaci žádat náhradu škody dle zákona č. 82/1998 Sb. , v podání příslušnému státnímu orgánu, tedy Ministerstvu spravedlnosti, byste musela označit škůdce (pravděpodobně PSSZ, ale není od věci, že i exekutora, neboť základní spornou věc s doložkou právní moci nemáte postavenu najisto), vylíčit, co se stalo, jakou újmu Vám škůdce způsobil a proč a přiložit důkazy, alespoň, které máte k dispozici. Ke spisu po jeho skončení bohužel přístup účastník již skutečně nemá, avšak vyšetřovací orgán Ministerstva spravedlnosti ano. Ve Vámi popsané situaci bych o žádosti o náhradě škody vážně uvažovala, již jen z principu a pro zjištění pravdy.
Výsledky šetření byste se každopádně dozvěděla.