Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.574

Insolvenční správce uměle navyšuje odměnu prodlužováním insolvenčního řízení - jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 702 x
7 odpovědí
 
Dobrý den,
chci se zeptat jestli mám nějaké právo vuči insolvenčnímu spravci, který podle mě prudlužuje mé zadluženi vůči jiným osobam.
Už 2 měsíce (05-07/2018) mi není strhaváno z platu a je +/- 10 tis. přeplaceno. Přesto stále nejsou uhrazeny mé dluhy.
Když jsem kontaktoval inolvenčního správce, bylo mi řečeno, že to bude trvat ješte 2 až 3 měsíce.
Trošku mi to přijde jako zneuživání mé osoby, protože za každý započatý měsíc platím insolvenčnímu správci odměnu 1100 Kč. Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
z Vašeho dotazu nevyplývá, jakým způsobem je Váš úpadek řešen.
Pokud Vám bylo schváleno oddlužení, platí, že srážky mají být prováděny po dobu 60 měsíců trvání oddlužení anebo v případě, že uhradíte 100 % pohledávek, tak po kratší dobu.
Pokud tak uhradíte všechny Vaše dluhy dříve než za 60 měsíců, insolvenční správce je povinen zaměstnavateli oznámit, že ji ž dále nemá na oddlužení nic srážet, a zároveň soudu neprodleně podat Zprávu o splnění oddlužení na předepsaném formuláři. V takovém případě jsou ale přihlášené pohledávky zcela uhrazeny.
Pokud je řešením Vašeho úpadku konkurs, postupy jsou jiné a je nutné, aby soud schválil příslušným usnesením konečnou zprávu, kterou mu insolvenční správce předložil.
 
Dobrý den. Ano odlužení mi bylo schváleno, mam insolvenci ve výši 297 tis. , IS jsem již zaplatil 340 tis. a srážky ze mzdy mi již nejsou 2 měs. ztrhávany, mě jde o to proč IS nechce ukončit mou insolvenci když má odemne finance a ještě by mi měl přes 10 tis. vrátit. Chtěl jsem si zrušit uvěrové úcty u pol. kterým jsem dlužil a stále nemohu protože od března nepřišla ze strany IS žádná pladba a mam tam stále vedený dluh. Myslím si že jde jen o těch 10 tis. co jsem poslal na víc ze kterých IS za každý započatý měsic bere 1100 Kč, když jsem kontaktoval IS bylo mi řečeno že to bude trvat ještě 2 až 3 měsice, zajímalo by mě jestli může IS takto prodlužovat mou insolvenci. Dekuji za odpoveď.
 
Dobrý den,

k tomu, aby úvěrové instituce Vaše uvěrové účty zrušili obvykle potřebují, aby bylo insolvenční řízení ukončeno a Vy jste byl osvobozen od placení zbytku dluhů.
Doporučuji nahlédnout do insolvenčního rejstříku (www.isir. justice.cz), zda již insolvenční správce opravdu nepodal Zprávu o splnění oddlužení, jelikož vše tomu nasvědčuje. Nadto platí, že insolvenčnímu správci náleží jeho odměna pouze pod dobu trvání oddlužení, a bylo-li uhrazeno do 100 %, insolvenční správce odměnu již dále účtovat nemůže. Ohledně přeplatku platí, že k tomuto potřebuje právě rozhodnutí osudu, kterým soud stanoví přesnou částku, kterou V8m musí insolvenční správce vyplatit.
Pokud insolvenční správce soudu dosud nezaslal Zprávu o splnění oddlužení, můžete zaslat na soud dotaz, zda tak správce opravdu již neučinil (někdy mívají soudy opravdu velké prodlení se zveřejňováním dokumentů v insolvenčním rejstříku) a pokud tak, neučinil, tak požádat osud, aby správce k tomuto vyzval.
Nado upozorňuji, že Vy sám musíte soudu zaslat žádost o pominutí zbytku dluhů dle ust. § 414 insolvenčního zákona – zde je podání žádosti účelné i v případě uhrazení 100 % přihlášených pohledávek, jelikož soudní osvobození se týká i dluhů, které nebyly přihlášeny do insolvenčního řízení, ač být přihlášeny mohly.
 
Dobrý den. Určite IS na soud nic neposlal protože stále eviduji dluh na mojich uvěrových účtech v přesný víši v jakém byli od 19. března a již je červenec a nebyla připsaná ani 1 Kč, což tedy naprosto nechápz o co IS jde, myslim že jde o to že nedoplatil 3 společnostem z důvodu aby nebyla insolvence ukončena a on stále mohl pobýrat 1100Kč měsičně, řadově jde o stokoruny a má odemne přeplaceno přes 10 tis.
 
Dobrý den,
v tom případě se jeví jako neúčelnější podat soudu žádost o sdělení stavu řízení a vysvětlení, z jakého důvodu insolvenční správce nepodal zprávu o splnění oddlužení, ač tak patrně již dávno měl učinit.
 
Dobrý den, manžel se zadlužil, mě nic neřekl a nyní máme exekuce na prodej RD, který máme v SJM. Dům je na hypotéku, kterou již od 1/2017 platím sama, manžel se odstěhoval k přítelkyni a nic neplatí. Od 4/2018 jsme rozvedeni, u soudu potvrdil, že jsem o dluzích nevěděla. Rozdělení majetku dohodou nelze, manžel s námi nekomunikuje, jen jeho právník vzkazuje, že chce dům prodat. Co mohu dělat?
 
Dobrý den, je třeba vypořádat společné jmění, s tím, že pokud není možná dohoda, musíte podat žalobu a mj. žádat, aby dluhy z podnikání, o kterých jste nevěděla, byly zcela hrazeny bývalým manželem a dům aby byl přispořen Vám. Avšak musela byste danou exekuci vyplatit, ať jde o dluh Vašeho bývalého manžela, jinak o něj přijdete a bude z jeho prodeje vyplacen dluh bývalého manžela (nyní stále dluh v nevypořádaném sjm). Pokud by toto nastalo a Vy byste dosáhla toho, že dluhy by soud přisoudil zcela Vašemu manželovi, mohla byste následně po něm žádat uhrazení toho, co jste sama hradila. V každém případě doporučuji obrátit se na právníka z řad advokátů (http://www.advokatikomora.cz), jenž Vám poskytne komplexní právní pomoc.