Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.445.332

Exekuce na firemní auto potřebné k podnikání - může ho exekutor zabavit?

Odesláno: 
Otevřeno 533 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Splácím ze svého starobního důchodu SD exekuci (manželův dluh na zdravotním pojištění). Kromě toho mám vlastní exekuci (nepřednostní pohledávka). V rámci manželovy exekuce napsal jeho exekutor, že mu obstavil firemní auto, ale neudělal soupis majetku.
Teď k nám vtrhnul můj exekutor a toto manželovo firemní auto v rámci mé nepřednostní exekuce zabavil a odvezl. To opravdu může v dražbě prodat a zisk použít pro sebe, i když auto obstavil před ním jiný exekutor s přednostní pohledávkou? To u nás opravdu platí až takový Klondike? Když už by šlo auto do dražby, samozřejmě bychom chtěli, aby výtěžek šel na přednostní pohledávku zdravotního pojištění. Je nějaká možnost obrany?
Zdůrazňuji, že nepřednostní exekuce je na mně a auto je manžela a potřebuje ho k podnikání.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, v případě zajištění movitého majetku dle zákona obecně platí, že zpeněžit jej může ten exekutor, který jej první sepíše v rámci vedení exekuce prodejem movitých věcí. To, zda se jedná o přednostní či nepřednostní pohledávku, je nerozhodné. Pokud bude auto draženo a vydraženo v rámci exekuce vedené pro nepřednostní pohledávku, bude uspokojována tato nepřednostní pohledávka. Jinak pokud je automobil součástí Vašeho společného jmění s manželem, je nerozhodné, kdo z manželů je zapsán jako jeho vlastník a který z manželů jej používá. Pokud však máte za to, že automobil je výlučné vlastnictví Vašeho manžela, musí Váš manžel podat ve Vašem exekučním řízení podat návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu a své výlučné vlastnictví prokázat. V případě úspěchu by automobil ve Vaší exekuci dražen nebyl a mohl by být případně dražen v exekuci Vašeho manžela.