Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.132

Insolvence manželky a nevyvázání z hypotéky bývalého manžela

Odesláno: 
Otevřeno 460 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Zažádala jsem si o insolvenci, jsem 2008-2018 rozvedená a s bývalým manželem jsme měli hypotéku na dům, který včetně hypotečního úvěru, po rozvodu soudně připadl jemu.
Mně se do řízení přihlásila hypoteční banka, jelikož mě nevyvázal jako spoludlužníka. Insolvenci mi schválili, ale i s jeho dluhem, a já si platila své dluhy s tím, že mě vyváží z hypotéky, poněvadž nemůžu platit aj jeho hypotéku.
Banka mu řekla, že nelze mě vyvázat, aj když má jiného spoludlužníka a dostatecný příjem, protože já jsem v insolvenci. A insolvence mi hrozí zrušením, protože to, co zaplatím na své dluhy, se z větší části posílá na jeho hypotéku a ve finále ještě to, co on zaplatí z hypotéky, dlužím já jemu jako dalšímu věřiteli. Nevím, jak dál, jestli to má nějaké řešení. Nemůžu si dovolit o insolvenci přijít. Bývalý manžel svou hypotéku platí, nikdy se ani nezpozdil a přesto ji nyní platíme v podstatě oba. Prosím, potřebovala bych radu, jak toto řešit, abych byla vyvázána a banka vzala svou pohledávku, která je řádně placena, zpět. Díky
 
Dobrý den,

bohužel samotné Vaše „vyvázání“ z úvěru je věc, která měla být řešena již při vypořádání SJM, kdy nestačí se s manželem dohodnout mezi sebou, ale je potřeba, aby s postupem souhlasila i samotná banka a uzavřít příslušné dodatky ke smlouvám.
Pokud jste se však s manželem písemně dohodli, že hypotéční úvěr bude hradit zcela on, veškeré splátky, které Vy nyní v rámci insolvenčního řízení uhradíte hypotéční bance, Vám musí on uhradit zpět, jelikož hradíte na jeho dluh.

S ohledem na složitost řešení, kdy bude třeba zejména řádně prozkoumat všechny smlouvy (o vypořádání SJM, o hypotéční úvěru aj). doporučuji se obrátit na advokáta, který Vám s řešením této situace může pomoci. Jejich seznam naleznete v seznamu České advokátní komory na webu http://www.advokatikomora.cz