Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.510.863

Vymáhání nájmu po odstěhovaném nájemníkovi - má peníze, ale exekutor nemá co zabavit, co dál???

Odesláno: 
Otevřeno 774 x
7 odpovědí
 
Dobrý den,
nájemce mi přestal platit nájemné, dluh čítající všechny moje výdaje se vyšplhal již k částce celkem přes 100.000 Kč. Obrátila jsme se na právníka, se kterým alespoň trošku komunikoval a domluvili jsme se na splátkách. Vše se úředně sepsalo s notářkou, návrh na exekuci udělen 06/2017, avšak hned první splátka nedorazila. Sice jsem se vyhnula tahanicím a dalšímu čekání z hlediska soudního rozhodnutí a mohla být na nájemníka podaná okamžitá exekuce, ale opět jsem se nikam neposunula.
Nájemník má trvalé bydliště na adrese, která pouze pronajímá trvalá bydliště. Kde skutečně bydlí, netuším.
Automobil, který vlastnil, prodal i v době, kdy na něj byla vypsaná exekuce.
Na účet mu žádný příjem nechodí - asi pracuje někde na černo. Nicméně na sociálních sítích se chlubí tím, jak si užívá života – nový automobil (pravděpodobně napsaný na osobu blízkou), cesty do zahraničí, nové kolo, večere v lepších restauracích atd.
Výsledky exekučního řízení tedy žádné, exekutor naprosto pasivní. Mám nějakou možnost posunout se dál v celé kauze v rozumném časovém horizontu? Mohu na nájemníka podat trestní oznámení pro podvod a vznik dluhu, který nehodlá platit?
Jsem matka na mateřské dovolené MD, tudíž současný příjem je minimální. Měla jsem pocit, že pokud je takto oficiálně sepsaná exekuce, tak je s dlužníkem konec a exekutoři nebo soudy z něho dostanou poslední korunu, ale opak je pravdou!
Případné další detaily vedoucí k nějakému výsledku velmi ráda poskytnu.
Děkuji moc za jakoukoliv radu.
 
Dobrý den, exekutor vymáhá pohledávku oprávněného postižením majetku povinného v takovém případě, kdy je majetek povinného dohledatelný. Pokud není možno zjistit, kde povinný bydlí a odkud bere legálně příjem, resp. není zjištěn z veřejných rejstříků žádný jeho majetek, exekutor žádné další možnosti postupu nemá. V takových případech se v praxi postupuje tak, že se každé 2-3 měsíce kontroluje, zda povinný nějaký majetek nenabyl, nezačal někde pracovat, nezřídil si účet, apod. Exekuce není časově omezena, může trvat i dlouhá léta. Doporučovala bych Vám proto nechat exekuci v běhu, není vyloučeno, že časem exekutor něco vymůže. K trestnímu oznámení: není od věci je podat, povinný by se za určitých okolností mohl dopustit trestného činu poškození věřitele; při postupu Policie ČR pak je možné, že o povinném zjistí pro Vás podstatné informace, například kde povinný skutečně bydlí, apod.
 
Dobrý den, prosím o radu. Před cca rokem jsem byl navštíven panem exekutorem který udělal v mém přechodném bydlišti částečný soupis majetku který následně po vzájemné dohodě ponechal na svém místě, stím že když se bude platit řádně splátkový kalendař, věci nechají na svém místé. Jelikož mám víc pohledávek můj dotaz zní může i druhý exekutor přijít zabavovat majetek když tato první exekuce (soupis) není doplacený?? Děkuji
 
Dobrý den, další exekutor může postihnout Váš majetek, tj. sepsat jej do soupisu a „olepit“ jej. Zpeněžovat jej však je oprávněn exekutor, který majetek sepsal jako první, další exekutor již sepsaný majetek zpeněžit nesmí a tudíž ani neodveze, aby zbytečně nenavyšoval náklady řízení. Pokud však první exekuce skončí, druhý exekutor v pořadí vstoupí na jeho místo a pak by již Váš majetek odvézt a zpeněžit mohl.
 
Dobrý den, prosím o radu. Před cca rokem jsem byl navštíven panem exekutorem který udělal v mém přechodném bydlišti částečný soupis majetku (něco je polepené něco ne) který následně po vzájemné dohodě ponechal na svém místě a dokonce sám olepení sundal stím že když se bude platit řádně splátkový kalendař, věci nechají na svém místé. Jelikož mám víc pohledávek můj dotaz zní může nějak druhý exekutor zjistit co je a co není sepsané pokud ja mu seznam věcí neukažu. Děkuji
 
Dobrý den, orgány veřejné moci a jiné subjekty mají v exekučním řízení povinnost sdělovat na základě součinnostních dotazů informace vztahující se k dané exekuci. Exekutor, který zjistí, že exekuce prodejem movitých věcí je již vedena u jiného exekutora, může žádat informaci vztahující se k soupisu majetku, který daný exekutor již provedl před ním.
 
Dobrý den mám prozbu. Potřebují pomoct majitelka bytu je v insolvenci a její syn chce pronajímat byt k tery je v insolvenci je to možné. Neměl by o tom vědět insolvecni správce ktery ji ma na starosti předem děkuji za odpověď. P. G.
 
Dobrý den,
samotný fakt, že je vlastník bytu v insolvenci ještě nutně neznamená, že byt pronajímat nesmí.
Pokud bylo dlužníkovi schváleno oddlužení plněním splátkového kalendáře a žádný věřitel neuplatnil k bytu zajištění, plné dispoziční oprávnění náleží dlužníkovi, a tedy i právo byt pronajmout.
Pokud máte o stavu řízení a oprávnění dlužníka byt pronajmout pochybnosti, kontaktujte jejího insolvenčního správce a situaci si ověřte přímo u něj.