Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.894

Vymáhání daru na insolvenci od bývalého manžela

Odesláno: 
Otevřeno 520 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
bývalý manžel a do května 2018 partner je od r. 2016 v insolvenci. Žili jsme opět ve společné domácnosti od 2013. Z důvodu jeho finančních problémů mi nepřispíval na chod domácnosti a to ani poté co mu bylo povoleno oddlužení a zbývala mu částka nezabavitelného minima.
Insolvenční správce mi posílal výživné na syna, to byl jediný příspěvek na domácnost.
Zaplatila jsem za něho dluh 40.000 Kč. Na tento dluh jsme letos (2018) v květnu spolu sepsali dohodu o uznání dluhu a podmìnkách vrácení. Tuto dohodu jsem již odeslala insolvenčnímu správci.
Bohužel jsem se dostala do tíživé živ. situace, začátkem roku 2018 jsem byla nucena vzít si nebankovní půjčku, jelikož jsem už nezvládala sama utáhnout veškeré náklady na chod domácnosti a veškeré finanční rezervy jsem za ty roky společného soužití vyčerpala.
V květnu 2018 nám bývalý manžel oznámil, že doplácený dluh, který nebyl přihlášen do insolvenčního řízení a odchází od nás.
Mám nějakou šanci, nárokovat si od něho i část půjčky, kterou jsem si vzala? Dohoda mezi náma není možná, bývalý manžel se mi pouze vysmívá a ohání se insolvencí.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
Váš nárok můžete uplatnit žalobou na zaplacení u příslušného soudu. Jelikož dluh vznikl až po zjištění úpadku dlužníka, soud je ve věci oprávněn rozhodnout.
V rámci insolvenčního řízení jako takového se však plnění nedočkáte. V případě, že by však bývalý manžel tento dluh nehradil, je možné insolvenčnímu soudu navrhnout zrušení jeho oddlužení z důvodu dle ust. 412 odst. 1 písm. g) insolvenčního zákona, když na sebe přijal nový závazek, který není schopen plnit.
Bohužel ve Vašem případě by Vám zrušení oddlužení bývalého manžela pravděpodobně nijak neprospělo, ba naopak.
Platí však, že na tuto pohledávku, pro níž máte od bývalého manžela uznání a vznikla až po prohlášení jeho úpadku insolvenčním soudem, se osvobození od placení pohledávek, které může při splnění oddlužení insolvenční soud vydat, nevztahuje.