Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.596

Hyperocha a možnost nakládání s majetkem dlužníka v insolvenci, oddlužení, osobním bankrotu

Odesláno: 
Otevřeno 961 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
pokud při insolvenci splátkováním je zároveň prodáván movitý majetek k uspokojení zajištěných věřitelů, jaké jsou omezení pro použití hyperochy? Může s ní dlužník nakládat absolutně volně? Tz může ji případně darovat a to i členu rodiny nebo kupci nemovitosti? Existují nějaké případy kdy by musel dlužník hyperochu "vráti" nebo jinak odevzdat? Např pokud s nějakého důvodu dojde ke zrušení insolvence. Je možné, že potom bude po dlužníkovi (resp po obdarované osobě) vymáhána?
Dočetl jsem se zde, že v případě nákupu například auta, musí dlužník informovat ins. správce a toho mu může být následně zabaveno a použito na splacení dluhu. Je to pravda?
Děkuji a přeji pěkný den.
 
Dobrý den,
pokud ze zpeněžení majetku v rámci insolvenčního řízení náleží dlužníkovi tzv. hyporocha, nakládání s ní není nijak omezeno a dlužník s ní může zcela volně nakládat, tj. i darovat třetí osobě.
Pokud byste si z hyperochy zakoupil osobní automobil, je pouze vhodné o tom správce informovat, ale takto zakoupené vozidlo nemůže být v rámci insolvenčního řízení nijak postiženo.
 
Dobrý den dom byl vydražen 2018 rozvedení jsme od roku 2013 SJM není vypořádání jsem stále nebo byl jsem stále vlastník poloviny domů mám nárok na hyperocha když exekutor vyplatil vše manželce na kterou byla vedena exekuce ještě při manželství děkuji za odpoved
 
Dobrý den,
Váš předchozí dotaz, na který navazujete, se týkal insolvence, nyní jste v oblasti exekuce.
Obecně platí, že pokud nebylo vaše SJM vypořádáno do 3 let od právní moci rozsudku o rozvodu manželství, platí ohledně movitých věcí, že se manželé vypořádali podle stavu, v jakém každý z nich věci užívá. O ostatních movitých i nemovitých věcech platí, že jsou v podílovém spoluvlastnictví a že podíly obou spoluvlastníků (bývalých manželů) jsou stejné.
Pokud tak prodejem nemovitosti, jíž jste dle výše uvedené fikce spoluvlastníkem, vznikla hyperocha, tato v rozsahu spoluvlastnických podílů náleží i Vám.
Zároveň zde ovšem nastává otázka, zda mohl soudní exekutor vůbec vydražit celou nemovitost, když SJM již od roku 2013 neexistuje.
 
Dobrý děkuji za odpověď ohledně té předešlé exekuce teď neřeším dluhy bývalé ženy za trvání manželství a i po rozvodu spíše se domnívám jestli jsem byl stále vlastníkem a veden v katastru jako podílnik tak se domnívám že měl exekutor oslovit i mě když vznikla hyperocha a poslat mě půlku na můj účet a ne mě zdelit že to mám vymáhat na mé bývalé manželce nevím jak postupovat dál domnívám se že pan exekutor. udelal chybu děkuji za odpověď s pozdravem
 
Dobrý den,

v katastru nemovitostí byla nemovitosti pravděpodobně stále vedena jako SJM, jelikož SJM nebylo vypořádáno a Katastr nemůže tušit, zda je Vaše manželství rozvedeno a jak je tomu dlouho.

Ohledně výplaty hyperochy pouze Vaší bývalé manželce má za to, že část hyporochy mohla náležet i Vám. Pro bližší prozkoumání případu se obraťte na advokáta – jejich seznam naleznete na webu http://vyhledavac.cak.cz/