Počet stránek ve webu: 43.153


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.524

Dluhy budoucích manželů před svatbou, sňatkem a zažádání o společnou insolvenci po svatbě, sňatku

Odesláno: 
Otevřeno 643 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
s partnerem máme pár měsíců před svatbou, oba máme větší dluhy (cca 500 000 Kč každý). Přemýšlíme nad insolvencí, ale nevíme zda ji vyřídit před svatbou každý sám za sebe nebo vyčkat po svatbě a zažádat o manželskou insolvenci. když dluhy vznikly před manželstvím.
Jde mi o to že s mým přijmem rodičovského příspěvku RP na insolvenci asi nedosáhnu (10.000 Kč). Parner má příjem 30.000 Kč. U toho by problém asi nebyl. Máme 2 děti.
Je tedy možné po svatbě zažádat o společnou insolvenci?
Děkuji.
 
Dobrý den,
ano, po uzavření sňatku můžete podat společný návrh na povolení oddlužení, přičemž v tomto ohledu se neposuzuje, čí jsou jednotlivé dluhy, berou se jako dluhy společné.
Pokud sama na základní kritéria pro povolení oddlužení nedosahujete, patrně je tato možnost nejen zcela jistě vhodná, ale ve Vašem případě jediná možná.
Jsou-li všechny Vaše dluhy společně v celkové výši 1 mil. Kč, příjem budoucího manžela by na schválení společného oddlužení měl dostačovat. Z rodičovského příspěvku nebude možno srážky (s ohledem na 3 vyživované osoby – 2 děti a manžela) možno srážky provádět.