Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.526.158

Insolvence a dlužník pečující o postižené dítě - jsou nějaké úlevy pro tyto dlužníky v insolvenci?

Odesláno: 
Otevřeno 2195 x
1 odpověď
 
Dobrý večer.
Jsme tříčlenná rodina. Máte postiženou dceru - Aspergerův syndrom - https://www.priznaky-projevy.cz/psychiatrie-sexuologie/119-aspergeruv-syndrom-projevy-priznaky-symptomy
Špatným podnikáním a nezaplacenými fakturami od třetích osob jsme se dostali do velkých dluhů. Oba s manželem stále pracujeme a nikdy jsem si peníze neulívali na osobní radosti. V současné době se chceme vstoupit do insolvenčního řízení. Máme byt v osobním vlastnictví OV, který má cenu cca 1.400.000 Kč. Hypotéka na náš byt je ve výši 1.230.000 Kč. Naše dluhy jsou ve výši cca 1.200.000 Kč. Naše dcera studuje na gymnáziu ve 2. ročníku a ve škole má k dispozici asistentku.
Pokud bychom se museli stěhovat z bytu, zřejmě bychom museli jít někam jinam a vůbec nevím, jak by to zvládla naše dcera. Z hlediska její nemoci jsou jakékoliv změny opravdu velký problém. Celý život se ji snažíme vychovávat tak, aby byla schopna v tomto světě přežít.
Existuje nějaká možnost, že by soud nebo nějaký jiný orgán mohl přihlédnout k jejímu zdravotnímu stavu a pomoci nám s tím, aby nám byt i nadále zůstal s tím, že bychom spláceli hypotéku i insolvenci bez toho, aby nám byl byt prodán. Nevíme už kudy kam. Já jsem už vše psychicky nezvládla a pokusila jsem se o sebevraždu a poté jsem byla hospitalizována v psychiatrické léčebně. Prosím, je nějaká pomoc pro takovéto případy.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, v současné situaci pokud podáte insolvenční návrh a Váš byt je zajištěn zástavním právem hypoteční banky, pravděpodobně časem dojde k tomu, že banka jako zajištěný věřitel bude požadovat zpeněžení bytu na úhradu své pohledávky. Insolvenční soud jako rozhodovací orgán ve věci bohužel nemá pravomoc ani oprávnění rozhodnout, abyste bance hradili hypotéku v rámci insolvence, neboť by to odporovalo zákonu a upřednostňovalo jednoho věřitele před ostatními. Řešit Váš problém cestou insolvence bych Vám proto za daných okolností nedoporučovala, pokud nemáte možnost hypotéku převést na jiného člena Vaší rodiny a „zbavit“ se dluhu vůči bance, která by požadovala plnění na jiné osobě. Jinak nezbývá než hradit postupně exekuce, tak, abyste zabránili prodeji bytu, tedy především splácet hypotéku a vedle toho si zřídit splátkové kalendáře s jednotlivými exekutory, pokud to bude možné. Obecně bohužel zdravotní situace člena rodiny není důvodem pro snížení či odpuštění dluhu, leda byste se dokázali dohodnout s některým z Vašich věřitelů. Přeji Vám i Vaší rodině hodně síly!