Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.697

Insolvence v manželství a po rozvodu manželství - průběh, změny

Odesláno: 
Otevřeno 576 x
3 odpovědi
 
Exekuce v konkurzu po rozvodu:
Dobrý den,
v roce 2015 jsme s manželem žádali o oddlužení. Pro manželův nepoctivý záměr jsme bohužel v konkurzu, který bude v nejbližší době ukončen. Manžel nehodlá dluhy splácet a já se svým příjmem na oddlužení nedosáhnu (dluhy několik milionů).
Všechny dluhy jsou z manželova podnikání, vznikly za našeho manželství. Jelikož se mnou manžel nespolupracuje, je na Úřadu práce (přitom práci má) ani neplní řádně svoji vyživovací povinnost na naše dvě děti, obávám se situace, která nastane. V květnu 2018 jsme se rozvedli.
Máme sice sepsanou dohodu o vypořádání dluhů, ale majetkoprávní vypořádání u soudu ještě neproběhlo.
U rozvodu mi soudkyně řekla, že pokud jsme rozvedení, nemůže mi exekutor, podle novely z roku 2015, provádět srážky ze mzdy na úhradu dluhů (bohužel mi nedokázala říci na základě jakého zákona). Prosím o informaci, zda mi exekutor nemůže provádět srážky ze mzdy po rozvodu, když na nás byl v době manželství uvalen konkurz (pokud ano, tak podle jakého zákona). A můžete mi prosím ještě poradit, jak mám postupovat v majetkoprávním vypořádání (slyšela jsem, že musí proběhnout do 3 let od rozvodu).
Děkuji mnohokrát.
 
Dobrý den,

soudní exekutor nemůže postihnout bankovní účet v rámci společného jmění v případě, že jste již rozvedeni (tzn. nemůže postihnout bankovní účet manžela povinného, který již není manželem). Jelikož však dluhy vznikly za dob trvání manželství, dle mého názoru může soudní exekutor tyto vymáhat z titulu společného jmění manželů, kdy plat, že oba manželé odpovídají za dluhy vzniklé za dobu trávní manželství společně a nerozdílně.

Vypořádání společného jmění manželů musí proběhnout od 3 let od právní moci rozsudku o rozvod manželství. Pokud vypořádání neproběhne, po třech letech nastane zákonná fikce rozdělení majetku i závazků 1 : 1, tj. každý z bývalých manželů nabude polovinu všeho.
 
Dobrý den,
odešel ode mne manžel. Společně vlastníme polovinu domu a platíme hypotéku. Odešel s tím, že svou polovinu přenechá našim již dospělým dětem, které pořád bydlí s námi a že hypotéku a ostatní náklady a půjčky mám platit sama. Sám odešel k matce do domu, který bude jeho, protože je již jediný žijící příbuzný, ale zatím není napsaný na něho. Manžel pracuje v zaměstnání, kde vydělává velice pěkné peníze, ale na pásku mu jde pouze základní mzda. Já bohužel se splátkami hypotéky, energií atd skoro nevyjdu. Prosím, jak je to se splátkou hypotéky v našem případě.

děkuji předem za odpověď
 
Dobrý den.
Váš dotaz se netýká výkonu exekuce ani oblasti insolvence (insolvenčního řízení). Dotaz proto prosím uložte do formuláře na stránce http://www.poslatdotaz.cz

Dotazy přijímáme každý lichý týden v pondělí po 10. hodině. Máte také možnost zeptat se právničky v online chatu. Ten je k dispozici každý sudý týden v sobotu mezi 9. -11. hodinou na stránce
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/chat.html.