Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.711

Prodej části bytu, domu v konkurzu insolvenčním správcem - lze to vrátit?

Odesláno: 
Otevřeno 524 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
2010 jsme sepsali s bratrem darovací smlouvu na 1/4 rodinného domu. Následně jsem podala žádost na katastr a zaplatila kolek. Po několika dnech mi volali z katastru nemovitostí ČR, že vázne exekuce a nelze přepsat. Takže se nic nedělo.
Nyní insolvenční správce tuto 1/4 prodal. Je šance získat zpět? Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
ve věci vlastnictví nemovitosti platí tzv. intabulační zásada, tedy že ochrany požívá je ten zápis, uvedený ve veřejném seznamu (zde tedy v katastru nemovitostí).
Pokud nebyl proveden vklad vlastnického práva ve Váš prospěch, platnost darovací smlouvy se nelze dovolat.
Pokud jste však spoluvlastníkem domu, jehož ¼ jmenujete, ve Váš prospěch od 01.01.2018 svědčí předkupní právo, tj. insolvenční správce je povinen V8m podíl nabídnout k odkoupení za cenu, kterou nabídl reálný kupující.
V ostatních případech byste mohla ¼ domu jedině odkoupit v rámci insolvenčního řízení Vašeho bratra.
 
Dobry den, chceme si udelat oddluzeni, ale mam zastaveny dům exekutorem, moje, je ale jen část 1|12 je jen bývalého manžela, ten z dluhy nemá ni spolecneno, mam je s nynejsim manželem, moje část domu a pozemku je teda polovina ze spolecne casti t. je 11|12, takze 5,5_12, v dome bydli ještě syn s vnukem
 
Dobrý den,
to, že jste pouze spoluvlastníkem nemovitosti ani fakt, že tento podíl na nemovitosti je exekučně postižen, nebrání podání návrhu na povolení oddlužení.
Vaše dluhy, které vznikly za manželství s Vaším nynějším manželem, na bývalého manžela nepřecházejí ani z části, tj. jeho podíl na domě zůstane Vašimi dluhy nedotčen.