Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.798

Napadení exekuce když věřitel neposlal upomínku ani výzvu k úhradě dluhu dlužníkovi

Odesláno: 
Otevřeno 829 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Obracím se na Vás s prosbou o radu a pomoc v nelehké životní situaci. Jmenuji se Petr K. Občanství mám cizí/EU a v České republice žiji a pracuji od roku 2005. Mám zde trvalý pobyt. Vždy jsem si dával pozor, na jakékoli pokuty (MHD), ztrátu dokladů, atd.
Předesílám, že jsem vždy bydlel na adrese, kde jsem měl nahlášen i trvalý pobyt. Nikdy mi nepřišlo žádné psaní, nic.
Poprvé jsem se o dluhu a exekuci dozvěděl v práci
3.5.2018, kam mi prostřednictvím „firemní“ datové schránky dorazil „exekuční příkaz“. Potom mi byla zablokovaná mzda a zmražen účet. Ten den jsem volal na exekuční úřad a řekli mi, že mi zaslali můj exekuční spis chybně na předchozí adresu trvalého bydliště. Bylo mi řečeno, že musím vlastnoručně napsat dopis s informací o trvalém bydlišti a zaslání na mou adresu. Učinil jsem tak a trvalo to minimálně dvacet dní a nic se nedělo. Volal jsem tam a zaslali opět na špatnou adresu. Napotřetí mi byl již spis zaslán na mou současnou adresu.
Na exekučním úřadě mi bylo řečeno, že mám dobrý plat a částka 38 100, - Kč bude splacena nejspíše už s příští výplatou. Nemít přítelkyni nemám z čeho zaplatit alimenty na syna a další věci. Zažádal jsem si v bance o jednorázové vyplacení minima
Exekuce vznikla nezaplacením poplatku za zrušení kontokorentu u ČSOB, před dvěma lety (byl jsem v bance účet zrušit a vše mělo být uzavřeno, na adresu trvalého bydliště mi nikdy nic nepřišlo – v té době proběhlo i stěhování ale vždy i nahlášení nového trvalého bydliště).
Nevím, jakým způsobem dál postupovat. Zaplatit částku najednou (přítelkyně by zaplatila na daný účet exekutorského úřadu) nebo čekat až se splatí z příští výplaty „snad“? Jestli je jeden nebo druhý způsob výhodnější varianta.
Každopádně se na Vás obracím hlavně s prosbou, jak postupovat. Nikdy jsem neobdržel ani jediný dopis, ani jedinou upomínku na zaplacení. Cokoliv. Myslíte, že má smysl něco začínat, teď když se splácí exekuce nebo až bude exekuce uzavřena? Nějaké dovolání se spravedlnosti a vrácení peněz půjde pouze soudní cestou? Případně jaké mohou být soudní výlohy? Má vůbec takový proces reálnou šanci na úspěch? Případně zastavení exekuce z důvodu neoprávněné exekuce?
Jsme opravdu zoufalí. Rád zašlu všechny dokumenty k exekuci apodobně pokud se budete mít případem zabývat. Budu Vám vděčný za pomoc.
Děkuji,
Petr.

 
Dobrý den, pokud byste vymáhanou pohledávku včetně nákladů uhradil ve 30 denní lhůtě od doručení Výzvy k dobrovolnému plnění (je to jeden z dokumentů, který Vám měl přijít na adresu Vašeho současného trvalého bydliště – tj. bydliště zapsaného nyní v evidenci obyvatel, z něhož musí exekutor vycházet), pak je pro Vás výhodnější uhradit částku uvedenou v dotčené Výzvě, neboť je snížena ze zákona o 50% odměny exekutora. Pokud „počkáte“ na srážku ze mzdy či bude-li Váš dluh uhrazen z Vašeho účtu, budete hradit již 100% odměny exekutora. První varianta je tak vždy výhodnější. Co se týče Vašeho dotazu stran vzniku dluhu u ČSOB, v dokumentech od exekutora naleznete také tzv. exekuční titul, tj. rozhodnutí, na základě něhož je dluh vymáhán. Pokud dospějete k závěru, že exekuce je proti Vám vedena neoprávněně, například že dluh vůbec nevznikl, vymáhanou částku neplaťte, ale podejte návrh na její zastavení, který se podává exekutora a rozhoduje o něm exekuční soud. Musíte však počítat s tím, že musíte prokázat, že nic nedlužíte (tj. že se např. stala ve Vašem případě chyba) a pokud nebudete mít ve věci úspěch, musíte počítat se zvýšením nákladů oprávněného a nákladů exekuce, které byste musel uhradit navíc.