Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.448

Exekuce na invadliní důchod - může exekutor zabavit i mzdu zaměstnaného dlužníka?

Odesláno: 
Otevřeno 558 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
mám exekuce, pobírám ID invalidní důchod 3. stupně a jsem zaměstnán.
Z důchodu je mně sražená částka podle předpisů t. j. jedna třetina po odečtu 6225 Kč.
Ze mzdy mně sráží všechno mimo 6225 Kč. Odůvodňují to tím, že mám ještě důchod a že to nařídil exekutor.
Má na to exekutor právo a musí mu mzdova účtárna vyhovět? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
 
Dobrý den, pokud máte více plátců mzdy (důchodu), exekuční příkaz se vztahuje na všechny příjmy. Dle ust. § 298 odst. 1 občanského soudního řádu pak exekutor plátcům mzdy určí jednotlivě, jakou část nezabavitelné částky nemají srážet. Ve zbytku jsou pak jednotlivé části mzdy (důchodu) dle zákona sráženy. Plátce mzdy je povinen příkaz exekutora uvedený v exekučním příkazu vykonat, jinak by se vystavil nebezpečí, že bude povinen uhradit pokutu za nezákonné jednání.
 
Dobrý den, chci se zeptat pokud si založim bankovní účet a bude mi na něj chodit mzda max 5000 kc. Mají právo mi tuto částku zabavit v rámci exekuce?

Děkuji Aneta Košťálková
 
Dobrý den, ano, exekutor postihne Váš účet a všechny prostředky, které na něj přijdou, zabaví, neboť v současné době zákonná úprava neřeší, že Vám na účet přišla mzda či jakékoliv jiné prostředky a exekutor to nebude zkoumat.
 
Dobrý den, za 2,5 roku mám jít do staroního důchodu. Proto se dotazuji na nezabavitelnou částku důchodu u přednostní exekuce. Bohužel z podnikání mi vzniklo více
exekucí a to i přednostní. Děkuji, Josef
 
Dobrý den, pro výši nezabavitelné části příjmu je nerozhodné, zda exekutor vymáhá přednostní či nepřednostní pohledávku. Nezabavitelná část mzdy (důchodu) má sloužit k zajištění základních životních potřeb, tvoří ji dvě složky: životní minimum jednotlivce a normativní náklady na bydlení. Pro rok 2018 činí nezabavitelná částka dlužníka 6.225,33 Kč. Na každou osobu, které je povinen dlužník poskytovat výživné, se dále uplatní ¼ z hodnoty nezabavitelné částky na osobu povinného, tj. 1.556,33 Kč.