Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.535.913

Exekuce od kupujícího po prodeji kradeného auta, automobilu, vozidla

Odesláno: 
Otevřeno 491 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Žiji dlouhodobe v zahraničí a pži nedávne návštěvě ČR jsem zjistil, že je na mě vedena exekuce na 22 let starý případ.
1996 jsem prodal auto přes autobazar. Stejne koupil a vycestoval do zahraničí, kde žiji dodnes. Novému majiteli při přehlášení bylo auto odebráno s tím, že je kradené na falešných dokladech.
Po nějakém čase poškozeny soudně začal vymáhat kupní cenu auta po mě. V té dobe jsem byl už v zahraničí a trvalé bydliště bylo po nějakém čase převedeno na město.
Tím pádem jsem o průběhu řízení nebyl informován. Nyní je na mě vedena exekuce, která za roky s úroky přesahuje 1.000.000 Kč. Rád bych se zeptal, jaké jsou moje možnosti.
Mezi soudním rozhodnutím a příkazem k exekuci je více nes 10 let, je možno využít promlčení?
Je možnost se bránit protižalobu (nový občanskoprávní soudní spor) za poškození vymáháné částky, jelikož původní případ nelze obnovit ani se odvolat a žádat po dotyčném částku, kterou mě exekuce nařizuje zaplatit?
Je nějaká jiná možnost? Já osobně jsem nikomu žádnou škodu nepůsobil. Pouze celá nepříjemnost proběhla bez mého vědomí. I když nežiji v ČR rád bych tuto záležitost vyřešil.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, námitku promlčení můžete v exekuci úspěšně uplatnit, pokud od data právní moci exekučního titulu do data podání exekučního návrhu uběhlo více než 10 let. Vy sám byste mohl žádat po škůdci, kterému jste uhradil kupní cenu za automobil, jehož jste se nestal nikdy vlastníkem, vydání bezdůvodného obohacení, avšak domnívám se, že jeho dluh již bude promlčen, tudíž pokud by uplatnil námitku promlčení, byl by úspěšný a spor byste prohrál. Ohledně Vašich dalších možností obrany Vás odkáži na některého právníka z řad advokátů (http://www.advokatikomora.cz), jenž Vám může poskytnout právní pomoc.