Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.078

Založení bankovního účtu v insolvenci - musí být informován insolvenční správce?

Odesláno: 
Otevřeno 20464 x
13 odpovědí
 
Dobrý den,
jsem v insolvenci a chci si založit bankovní účet na který mi budou zasílat invalidní důchod ID a s kterého budu platit věřitelům své závazky. Také mi bude na tento účet přispívat otec darovanou částkou na splácení a na hrazení poplatků za bydlení.
Mám o tom informovat insolvenčního správce? Nebudu muset platit více na insolvenci, pokud mi na účtu budou zbývat nějaké menší částky?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
pokud Vám bylo schváleno oddlužení, můžete si bankovní účet zřídit a není ani Vaší povinností toto hlásit insolvenčnímu správci. Samozřejmě v rámci řádné komunikace mu toto sdělit můžete.
Zůstatek bankovního účtu nebude ze strany insolvenčního správce prověřován, natož postihován.
 
Dobrý den, usnesením Krajského soudu mi byla 17.7.2018 schválena insolvence formou splátkového kalendáře. Exekutorský úřad Zlín mi však nadále blokuje účet u FIO banky s odůvodněním a odkazem na § 109 odst. 1) zák. č. 182/2006 Sb. Od různých právníků i ins. správců mám však zjištěno, že v exekutor v tomto případě nerozhodl správně. Zvlášť když ostatní exekuce mi byly usnesením o insolvenci zrušeny a finanční prostředky mi byly zpřístupněny a jen v tomto jediném případě exekutor rozhodl zcela obráceně. Prosím tedy o radu, jak postupovat, neboť se jedná o pro mě nezanedbatelnou částku potřebnou pro běžné životní potřeby a mám za to, že zahájením insolvence bych neměl být nadále zatížen trvající exekucí. Předem moc děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
pokud již bylo soudem vydáno usnesení, kterým bylo pravomocně schváleno Vaše oddlužení plněním splátkového kalendáře, není soudní exekutor dále oprávněn exekuci provádět a Vy máte nadále veškeré dispoziční oprávnění ke svému majetku.
Obvykle postačí navštívit příslušnou banku s originálem soudního usnesení a žádat o tzv. odblokování bankovního účtu. V tomto ohledu nejde již dále o úkony exekutora, ale o postup banky, která by měla Váš účet zpřístupnit, přičemž právě Fio banka má velmi kvalitní interní právníky, kteří problematice insolvencí rozumí.
 
Dobrý den je možné zrušit účet na kterém je uver a klient v insolvenci? Děkuji
 
Dobrý den,
tuto otázku je třeba položit zejména příslušné bance, která toto může mít upraveno ve všeobecných obchodních podmínkách.
Obecně však platí, že dlužník v oddlužení může zrušit svůj běžný účet v bance a banky výpovědím běžných účtů běžně vyhovují.
 
Může mi banka odmítnout založit běžný účet v období po po pravomocně schváleném průběhu oddlužení? Děkuji
 
Dobrý den,

z praxe mám ověřené, že banky standardně umožňují dlužníkům, jejích oddlužení plněním splátkového kalendáře již bylo soudem schváleno, založení bankovního účtu (pouze nepovolují přečerpání do minusu ani žádné formy kontokorentu).

Doporučuji s sebou na příslušnou bankovní pobočku vzít i originál usnesení o schválení splátkového kalendáře, které Vám bylo soudem doručeno.
 
Dobrý den, měla bych dotaz-jsem v insolvenci a chtěla bych si založit účet kvůli kamarádce která je v exekuci, ale chtěla by si nechat posílat výplatu na můj účet. Nemohlo by se stát ze by na ně dostal/myslím exekutoři. dekuji za odpověď
 
Dobrý den,
Vy jako osoba, jíž bylo soudem povoleno oddlužení, si můžete na své jméno bankovní účet nechat zřídit.
Je však třeba pamatovat, že insolvenční správce si kdykoliv může v rámci součinností nechat prověřit Vaše bankovní účty a pokud zjistí jakékoliv nesrovnalosti, bude Vás žádat o vysvětlení.
Soudní exekutor může postihnout pouze účet ve vlastnictví povinného, tj. pokud si nechá Vaše kamarádka zasílat výplatu na Váš účet, nebude možné tento účet postihnout. Bude ovšem možné Vás i tuto osobu stíhat pro trestný čin poškození věřitele.
 
Dobry den, manzelka jeste nema uplne dokonceny insilvencni rizeni. Muze si otevrit bankovni ucet? a do jake vysky je plat chranen pred exekutoty? existuje minimalni suma ktera je nepostihnutelny?
 
Dobrý den,
pokud bylo manželce povoleno oddlužení, bankovní účet si může na své jméno otevřít kdykoliv v průběhu trvání insolvenčního řízení. Z praxe doporučuji si s sebou do banky, u které bude účet zřizovat, vzít originál usnesení soudu, kterým bylo schváleno oddlužení plněním splátkového kalendáře.
Dokud nebude pravomocně ukončeno insolvenční řízení, soudní exekutoři nemohou žádnou exekuci provádět, tedy ani postihovat bankovní účty vedené na jméno insolvenčního dlužníka.
 
Dobrý den chtěl jsem se zeptat zda by nešlo odblokovat penzijní pojištění když mi zbývá do konce insolvence dva měsíce děkuji za odpověď host 6369

 
Dobrý den,
mám za to, že tento postup není v souladu se zákonem a jediný, kdo může „odblokování“ penzijního pojištění povolit, je insolvenční soud.
Můžete tak o toto požádat soud, avšak dopředu avizuji, že dle mých zkušeností soud takové žádosti nevyhoví a budete tak muset počkat na ukončení insolvenčního řízení.
V případě, kdy by „odblokaci“ soud povolil a vy jste penzijní pojištění neuvedl v seznamu majetku předkládaném soudu společně s návrhem na povolení oddlužení, tyto prostředky by byly považovány za mimořádný příjem a náležely by do majetkové podstaty k rozvržení věřitelům.