Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.240

Exekuce na korespondenční adrese dlužníka, kde se dlužník nezdržuje - může se to stát?

Odesláno: 
Otevřeno 1094 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám problém s doručováním pošty bývalého přítele na mou adresu. Je to otec mého syna. Nikdy u mě neměl trvalý pobyt ani přechodný. Ani nebydlel, nebyl hlášený na zálohy služeb v bytě.
Uvedl mou adresu věřitelům a mně chodí jeho pokuty a exekuční obsílky. Mělo by se přece postupovat dle adresy uvedené v jeho OP. Na poštovní schránce je pouze mé jméno, ale když soud nebo exekutor uvede na dopise
"u paní Kateřiny, " tak mi to pošta do schránky vhodí po úložné době.
Jeho matka ho vypsala z trv. pobytu ze svého domu na obecní úřad.
Nevím jak se bránit a hlavně zda se mám obávat příchodu exekutora. Mám obavy odjet na dovolenou. Na výživném dluží, je schovaný někde v zahraničí, protože je hledaný za neplaceni výživného, a ještě toto.
Párkrát jsem do těch institucí volala, že si nepřeji jeho poštu ve své schránce, že o něm nic nevím a jeho dluhy mě nezajímají a bylo mi řečeno že takovou korespondenční adresu uvedl.
Jak se teda bránit? Může se stát že mi přijde exekutor do bytu? Už jsem opravdu zoufala.
Děkuji za radu.
Kateřina
 
Dobrý den, pokud Váš bývalý přítel nezmění adresu pro doručování sám, bohužel Vám budou dopisy dále doručovány, neboť dotčené instituce nemusí brát na Vaši informaci zřetel. Na druhou strany, pokud jste jim sdělila (nejlépe písemně), že u Vás tato osoba již nebydlí, pak nemáte žádnou povinnost tuto došlou poštu přeposílat dál či vracet. Problém pro Vás však nastane v případě exekucí, kdy exekutor sice zjistí, že má Váš bývalý přítel adresu trvalého bydliště na městském úřadě, a bude mu tam doručovat, avšak pokud povede exekuci prodejem movitých věcí, bude zjišťovat skutečný pobyt povinného a může se stát, že Vaše adresa bude mu bude známa například proto, že dotčený oprávněný ji uvede jako adresu, kam mu on sám zasílá poštu. Doporučovala bych Vám proto preventivně již na schránku napsat, že dotyčný v bytě nebydlí a nemá zde doručovací adresu, což poště nezabrání doručovat na Vaši adresu dál (viz výše), avšak případnému exekutorovi dáte najevo, že tato osoba s Vámi nemá nic společného. Jinak exekutor by Vás měl předem kontaktovat, například nechat lístek s adresou na svůj úřad ve schránce, rozhodně k Vám nevpadne do bytu „bez varování“. Pokud byste vzkaz od exekutora ve schránce našla, určitě se s ním spojte a sdělte mu, že u Vás povinný již nebydlí. Pokud by přesto měl za to, že se u Vás nacházejí věci Vašeho bývalého přítele, má oprávnění k Vám vstoupit a zajistit vybrané movité věci. Vy byste se pak musela bránit podáním návrhu na vyškrtnutí věci ze soupisu s doložením Vašeho vlastnictví.