Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.850

Prodej družstevního bytu a odpovědnost nového majitele za dluhy původního družstevníka

Odesláno: 
Otevřeno 578 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám možnost koupit družstevní byt, resp. užívací práva na družstevní byt. Tzn že prodávající mi převede na bytovém družstvu jeho družstevní podíl.
V realitní kanceláři (RK) mi však bylo sděleno, že pokud má prodávající nějaké závazky jako jsou exekuce apod. , bude je exeutor vymáhat po mě.
Je to pravda? A z jakého důvodu když už prodávající s bytem nebude mít nic společněho? Popřípadě je možné to nějak právně ošetřit aby k vymáhání u mě nedošlo? Prodávající nevlastní žádnou nemovitost, tudíž nemáme jak zjistit jestli má nějaké pohledávky, a nikdo nám nic nechce sdělit vzhledem k ochraně osobních údajů. Byt má také splacenou anuitu, takže bych si mohla po převedení podílů zažádat o vklad do osobního vlastnictví. Bylo by tomu jinak, pokud bych byt měla už v OV? (Myslím tím, že by po mě exekutor nic nemohl požadovat)? Předem díky za odpověď,
 
Dobrý den, pokud má prodávající exekuce, jistě bude mít družstevní podíl zajištěn exekučním příkazem, tudíž jeho převod na Vás na základě kupní smlouvy (pokud nehovoříme o výjimce v exekuci, tzv. prodeji z volné ruky předjímané exekučním řádem) není možný, resp. exekutor by se dovolal neplatnosti tohoto právního jednání, Vy byste se nestala vlastníkem podílu a dotčený povinný by Vám musel vrátit peníze, které za prodej obdržel. Jinak obecně ze zákona platí, že není možno uspokojovat pohledávku oprávněného z majetku jiné osoby než povinné, případně manžela povinného, tj. Váš majetek by na uspokojení dluhu prodávajícího v exekuci použit být nemohl, přičemž je nerozhodné, zda by se jednalo o družstevní podíl či o vlastnictví bytu. Zda je dotčený družstevní podíl postižen exekučním příkazem lze zjistit nejlépe u jeho vlastníka, nebo statutárního orgánu dotčeného družstva, které Vám však tuto informaci nemá povinnost sdělit, případně si můžete ověřit, zda již nebyla vydána dražební vyhláška ohledně tohoto podílu, a to na portálu dražeb provozovaného Exekutorskou komorou ČR (http://www.portaldrazeb.cz). V každém případě by Vám měla zprostředkovat sdělení potřebných informací u uvedených osob dotčená realitní kancelář, a pokud budete na pochybách o jejím postupu, přistupovala bych k této nabídce více než obezřetně.