Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.674

Nevyřešená žaloba a nemožnost požádání o insolvenci dlužníkem

Odesláno: 
Otevřeno 504 x
1 odpověď
 
Dostal jsem na doporučení společnost která zařizuje insolvenci. V tuto chvíli jsme před podpisem a podáním návrhu na soud. Advokát který mi toto zařizuje mi ovšem sdělil, že našel na mě podanou žalobu z roku 2012, která ještě není vyřízena. A aby mohla být úspěšně podána insolvence, musí se první vyřešit tato žaloba. Jenže dle jeho slov tohle je už nad rámec insolvence a za vyřízení této žaloby mě musí zastupovat a za to si účtuje nemalé peníze.
Má otázka, je tohle správný postup, nebo se snaží na mě získat další peníze, protože podle nových zákonů se poplatek za vyřízení insolvence snížil o polovinu.
Díky moc.
 
Dobrý den,
platí, že pokud Vás advokát zastupuje i jiné věci než je samotné zpracování a podání insolvenčního návrhu, může za takové poskytování právních služeb žádat odměnu.
Otázkou však je, zda právě Vámi nastíněné a dosud nepravomocně ukončené řízení je nyní nutné řešit.
Mám za to, že dlužník může podat insolvenční návrh i v případě, že jsou proti němu vedena jakákoliv řízení (vyjma trestních věcí hospodářské povahy, tedy těch řízení, která by měla za důsledek nepovolení oddlužení).
Pokud se týká nevyřešená kauza žaloby na zaplacení, tato zcela jistě nebrání tomu, abyste insolvenční návrh podal již nyní.