Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.522.121

Částečné zastavení exekuce na účet pro nepřípustnost podle § 268 odst. 1 písm. h občanského soudního řádu - výkon rozhodnutí je nepřípustný

Odesláno: 
Otevřeno 1277 x
7 odpovědí
 
Dobrý den,
23.04.2018 jsem zjistil že mám exekuci na plat i účet. Zavolal jsem neprodleně exekutorovi zdali se nelze domluvit a jedno zrušit. Ideálně blokaci účtu. Exekutor toto odmítl. Lze toto nějakým způsobem napadnout?
Například: jako částečné zastavení exekuce pro její nepřípustnost podle § 268 odst. 1 písm. h občanského soudního řádu - výkon rozhodnutí je nepřípustný, protože je tu jiný důvod, pro který rozhodnutí nelze vykonat. Uvedl bych, že je přikázáním pohledávky z účtu postižena mzda a jedná se tedy o obcházení smyslu a účelu zákona. A doložil to páskou a výpisem účtu ze kterého by bylo vidět že příchozí částka je mzda.

V této kombinaci mi sice po exekuci zůstane nezabavitelná částka, ale u tu vzápětí příjde protože se plat posílá na blokovaný účet.

- žádnou důvěryhodnou třetí stranu nemám (rodinu, přátele) kam posílat zbytek výplaty (že bych nahlásil změnu účtu zaměstnavateli).
- v hotovosti zaměstnavatel nevyplácí
- vím, že mohu požádat o jednorázový výběr dvounásobku životního minima, ale to v podstatě nic neřeší.

děkuji moc

 
Dobrý den, rozumím Vašemu problému, bohužel zákonná úprava Vašemu případu nenahrává; dle ust. § 58 odst. 2 první a druhá věta zák. č. 120/01 Sb. , exekučního řádu platí: „Nepostačuje-li jeden ze způsobů provedení exekuce k uspokojení oprávněného, lze exekuci v jednom exekučním řízení provést více způsoby, popřípadě i všemi zákonem stanovenými způsoby. K provedení exekuce více nebo všemi zákonem stanovenými způsoby lze přistoupit současně nebo postupně. “ Postup exekutora, kdy vydal exekuční příkaz na mzdu i plat současně, je tak po právu. Ust. § 268 odst. 1 písm. h) zák č. 99/63 Sb. , občanského soudního řádu dopadá na jiné případy. Současná právní úprava nerozlišuje, jaké peněžité plnění je poukazováno na zajištěný účet, bohužel ani to, pokud se jedná o nezabavitelnou část mzdy. Je to nedostatek zákona, avšak exekutor není oprávněn ani povinen tento nedostatek sám od sebe sanovat, neboť by to odporovalo účelu řízení, tj. vymožení pohledávky pro oprávněného. Pokud nelze vyplácet mzdu v hotovosti, skutečně Vám v současné době nezbývá nic jiného než nechat si zasílat nezabavitelnou část mzdy na účet jiné osoby.
 
Host345Dobry den, mam nekolik exekuci nyni zadam o odluzeni, ktere zatim neni jeste vyrizene. Jelikoz jsem byla nucena zmenit zamestnani kde mi mzda byla vyplacena hotove a kdy miex. strhaval cast mzdy na spl. Nyni ovsem v novem zam. tuto moznost nemam a musim mit b. ucet. Nevim jestli si mohu zalozit ucet na sve jmeno. Dekuji host345.
 
Dobrý den, účet na svoje jméno si můžete založit, avšak exekutor/ři Vám jej nejpozději do půl roku (spíše ale dříve) postihne/ou, neboť prověřování případných nových účtů povinných dlužníků je u exekutorů běžnou praxí. Pokud nemáte nikoho blízkého, jehož účet byste v zaměstnání nahlásila, budete si muset založit účet na své jméno a poté, co Vám jej exekutor postihne, žádat banku alespoň o jednorázové vyplacení dvojnásobku životního minima (nyní 6.810,- Kč). Pokud Vám bude schváleno oddlužení, bude zaměstnavatel zasílat splátky již na sdělený účet insolvenčního správce a Vy si současně budete muset pro výplatu zbytku mzdy opět založit nový účet, který Vám již exekutor postihnout nesmí; původní účet Vám však až do konce insolvenčního řízení exekutor neodblokuje.
 
Dobrý den! Chci se zeptat, je li možny se bránit proti exekuci? Muj případ je hodne neferová exekuce! 2007 jsem si pořídil auto na splátky. Platil sem ho poctivě, no nějakým nedopatřením jim jednou"neukázalo platbu"podle mě to bil fígl ale mě to nezajímalo pač sem měl zaplaceno! Jenže oni mně volali a volali až sem se naštval a domluvil sem si z nima schuzku. Stavil sem se v bance pro vípis z účtu a předložil sem jim ho no oni bili neodbitný a tvrdili že jich ten vipis nezajíma a chtěli po mě ať jim dá 21 000 nebo si vemou auto! Já samozřejmě 21 000 neměl tak sem jim auto předal i ze všíma dokladama a řekl jsem jim ať si ho berou a nevrací mi ho! Asi za tři dny mi zavolali že si múžu pro avta zajec do prahy že už ty peníze vidí! Já měl takovej vstek a taky obavi co když se to bude opakovat a ja to už nechci absolvovat tak sem to odmítl! Jenže 2016 my přišla exekuce za neplatění povinného ručení 30 000! To my z platu strhli a neubranil sem se tomu pač to avto bilo psáno na mě! a co je nejhorší že po splacení povinneho ručení mi přišla exekuce na auto který oni prodali a já mam zaplatit 230 000 a já nemúžu uvěřit že se proti tom nedá ubranit. podle mě je to podvod a ja sem oběť! obrátil sem se na právnika. právnik viřešil to že my dali dva roky klid a teť se ozvali zas já nevím jestli se stím dá neco dělat? Múžete my poradit?

 
Dobrý den, pokud je proti Vám vedena exekuce a Vy máte za to, že nic nedlužíte, podejte návrh na zastavení exekuce, kde vše odůvodníte. Pokud Vás dále kontaktovala společnost, která Vám tvrdí, že jí dlužíte, začněte s nimi jednat a vyvraťte jejich tvrzení, že něco dlužíte. Pokud máte za to, že byl v této souvislosti spáchán trestný čin, můžete rovněž podat trestní oznámení. Za dané situace bych Vám určitě doporučila obrátit se na právníka z řad advokátů (http://www.advokatikomora.cz), který Vám při znalosti konkrétních okolností poradí účinnou obrannou strategii, apod.
 
Dobrý den mám neprednostni exekuci na plat. Měla jsem úraz A jsem v pracovní neschopnosti. Byla mě vypočítána nemocenská za 25dní 11748Kč a z toho mě byla provedena srážka na exekuci 5854Kč. Je to tak správné? Všude čtu, že nezabavitelna částka je okolo 9tisíc. Když chodím do práce z platu mě srazeji z větší částky méně. Předem děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, nezabavitelnou částku, která má sloužit k zajištění základních životních potřeb, tvoří dvě složky: životní minimum jednotlivce a normativní náklady na bydlení. Pro rok 2018 činí nezabavitelná částka dlužníka 6.225,33 Kč. Na každou osobu, které je povinen dlužník poskytovat výživné, se dále uplatní ¼ z hodnoty nezabavitelné částky na osobu povinného, tj. 1.556,33 Kč. Pokud máte pochybnosti o výši srážky, konzultujte toto přímo se svým zaměstnavatelem (mzdovou účtárnou).