Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.889

Exekuce na doručovací adrese dlužníka - může k tomu dojít? Může exekutor na korespondenční adrese zabavit majetek nedlužníka?

Odesláno: 
Otevřeno 2999 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
od 2011 jsem rozvedená. Bývalý manžel má adresu trvalého bydliště na obecním úřadě. Občas mu ke mně do schránky přijde dopis, uvedl si moji adresu jako doručovací.
Může se stát, že kdyby měl nějakou exekuci, tak by exekutoři přišli k mě domů jen skrz doručovací adresu?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, ano, stát se to může. Pokud exekutor zjistí Vaši adresu jako doručovací adresu povinného, mohl by mít za to, že se povinný na této adrese může zdržovat a mít zde uloženy své věci a mohl by oprávněně u Vás provádět soupis majetku. Doporučuji bezodkladně vyzvat bývalého manžela, aby Vaši adresu jako doručovací zrušil, případně sdělit tuto skutečnost institucím, které Vám dopisy posílají, a žádat je, aby Vaši adresu vymazaly.
 
Dobrý den, syn má několik exekucí a řádně je mu sráženo z platu vše dle zákona. Dnes (06.11.2018) přišel pověřenec exekutora s tím, že zde má doručovací adresu a že jde zabavit věci i přes to, že jsem mu řekla, že zde syn přes 10 let nebydlí, ale má pronajatý dům vedle. On trval na tom, že věci musí zabavit zde. Je to normální? Navíc pokud nedoložím, že věci jsem koupila já a nebude na dokladech moje nebo manželovo jméno (na paragonu od televice těžko), tak už nic z těch věcí nedostanu zpět.
 
Dobrý den, exekutor může vést exekuci jedním nebo více způsoby, které mu dovoluje zákon, najednou. Vedle postižení platu tak může vést exekuci i prodejem movitých věcí. Dle zákona exekutor zabavuje věci tam, kde je objektivně posouzeno možné, že je zde má povinný uloženy; má-li u Vás syn doručovací adresu, může se exekutor domnívat, že věci zde uložené mohou být i jeho a zabavit je. Může však současně zabavovat i věci na jiném místě, například v domě, který jste uvedla Vy. Pro Vás z uvedeného vyplývá, že exekutor skutečně má právo věci zabavovat u Vás a Vy musíte doložit, že patří Vám (podáním návrhu na vyškrtnutí věci ze soupisu), jinak jsou považovány za věci povinného (Vašeho syna) a zpeněženy. Některé věci v domácnosti jsou však z exekuce vyloučeny, např. obvyklé vybavení domácnosti, apod.