Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.534.052

Snížení splátek insolvence z důvodu vážné nemoci, vážného onemocnění dlužníka ve společné insolvenci manželů

Odesláno: 
Otevřeno 1232 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
máme s manželem insolvenci od 08/2014. Manžel vážně onemocněl a je trvale umístěm v ústavní léčbě. Já zůstala sama a po stržení splátek a po zaplacení všech měsíčních výdajů mi zůstává cca. 5000 Kč. Z toho ještě manželovi doplácím na léky. Zaplaceno máme celkem 54%. Mě strhávají cca. 8000 Kč a manželovi 4500 Kč. Můžu zažádat o snížění splátek?
Děkuji.
 
Dobrý den, o nižší splátky lze žádat pouze tehdy, pokud by věřitelé i s těmito sníženými splátkami získali celkem minimálně 50 % z jejich pohledávek za pět let, což je ve Vašem případě splněno. Současně musí být splněna podmínka podstatné změny okolností, kam spadá například i vážné onemocnění dlužníka. Žádost o snížení splátky se podává k insolvenčímu soudu. Na vyhovění Vašemu návrhu není právní nárok, tj. i pokud splníte uvedené podmínky, soud Vám nemusí vyhovět. V tomto případě si však myslím, že Vám insolvenční soud vyhoví.
 
zdravím
insolvenci mám od roku 2015.
vroce 2017 jsem po operaci levé ruky. dopadlo to tak že je země mrzák. přišla jsem o práci že jsem nezpůsobilá.
dávky mi byli zrušeny musela jsem si zažádat o invalidní důchod. schválili mi 2 stupen. nikde mě nechtějí zaměstnat a mám ještě 2 roky insolvence. z mého důchodku mi toho moc nezbyde když vše poplatím. mohu si žádat o snížení?
Kde si mohu napsat na insolvenční soud o snížení
DĚKUJI
 
Dobrý den,
s ohledem na Váš zdravotní stav můžete požádat insolvenční soud o stanovení nižších než zákonných srážek z Vašeho příjmu (invalidního důchodu).
Vaše žádost je však zcela na posouzení soudu a není na snížení srážek žádný právní nárok. Žádost soudu nemá žádnou předepsanou podobu, ale za všech okolností je třeba, aby věřitelé byly uspokojeni alespoň co do výše 30 % jejich pohledávek.
 
Dobry den manželovi tento mesic poprve strhli splatku na insolvenci. Protoze splati do5 let 100% soud mu povolil mensi splatky tj maximalni splatku 15000 z toho 13900 jde dluznikům, zbytek je poplatek spravci. Zemzdovky mu poslali nezabavit. castku 12700 a zbytek 23000 poslali spravci. Ten by si mel nechat 15000 a 8000 teda poslat zpet. Nevite proc poslal jan 5000? Ve vyrozumeni soudu bylo psano vse nad ramec 15000 poslat zpet v mesici ve kterem splatku obdrzel. Napadli nas poplatky za priznane prihlasky, ale to by si mel vzit ze splatky ne? Radi by jsme se informovali nez mu budem volat. Dekuji
 
Dobrý den,
v tomto případě nastala chyba na obou stranách – tedy zaměstnavatele i insolvenčního správce.
Pokud je dlužníkovi v insolvenci soudem schválena tzv. fixní částka, zaměstnavatel mu ze mzdy má srazit vždy právě tuto částku a zbytek mzdy bez dalšího vyplatit zaměstnanci. Správně tak měl zaměstnavatel uhradit 15000, - Kč k rukám insolvenčního správce a 20700, - Kč uhradit dlužníkovi (svému zaměstnanci).
Upozorněte tedy zaměstnavatele na chybu a zároveň ale sdělte insolvenčnímu správci, že zaměstnavatelem provedená srážka byla nesprávná s řádostí o vysvětlení, proč Vám vyplatil jen 5000, - Kč. Zadržení oněch 3000, - Kč dle mého názoru nemá žádnou oprotuv zákoně ani v průběhu žízení samotného.