Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.523.162

Exekuce na plat, mzdu kvůli nedodržení splátkového kalendáře od exekutora

Odesláno: 
Otevřeno 616 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
exekuce: byl mi vydán exekuční příkaz do zaměstnání na srážky ze mzdy.
Tuto exekuci jsem původně platila měsíčně ve splátkovém kalendáři exekutorovi po vzájemné dohodě. Jeden měsíc jsem se opozdila, kdy jsem toto dala na vědomí ihned, jakmile jsem zjistila, že mi platba neodešla včas.
Do týdne mi volali ze mzdového oddělení mého zaměstnání, že toto přišlo. Nechci, aby se mi strhávaly srážky ze mzdy, jelikož si nemohu dovolit platit větší částku. Jsem na vše sama a vůbec by mi nic z výplaty nezbylo.
Prosím tedy o radu, zda je k tomu nějaký opravný prostředek. Pokus o smír apod.
Svůj závazek (tj. pohledávku věřitele) doplatit samozřejmě chci, ale pokud mi bude strhávano ze mzdy, budu absolutně bez prostředků.
Děkuji Vám velice za odpověď.
 
Dobrý den, soudní exekutor může vymáhat pohledávku na základě exekučních příkazů, např. srážkami ze mzdy. Takový způsob vymáhání je zákonem garantován a povinný nemá oprávnění žádat zrušení zvoleného způsobu vymáhání. Jiná otázka je však hrazení na základě splátkového kalendáře. V tomto případě jde o dobrovolnou dohodu, která není zákonem předjímána, tudíž pokud splátky přestanete hradit, exekutor nemá oprávnění po Vás splátky hrazené dobrovolně vyžadovat a možnost je vynucovat. Může však například vydat další exekuční příkaz např. posihující Váš účet, proto Vám doporučuji, abyste se dohodla se zaměstnavatelem, aby Vám zbytek mzdy vyplácel jinak než na účet (např. složenkou).