Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.108

Exekuce a přednostní závazek k FÚ a ČSSZ - vymahači věřitele vyžadují splácení dluhu mimo exekuci, jde o obcházení věřitele (státu)?

Odesláno: 
Otevřeno 620 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
dostal jsem se ne vlastní vinou do finančních problémů - likvidace firem, které mi dluží peníze - bankrot.
Díky tomu mám sám problémy a bohužel i exekuce. Mám přednostní závazek - exekuci za Finančním úřadem a Správou sociálního zabezpečení. Je proti mě veden nátlak od firmy, která vymáhá pohledávky abych platil mimo stanovenou přednostní prioritní pohledávku a platil pohledávku mého bývalého obchodního partnera.
Tato pohledávka je také v exekuci.
Prosím Vás o odpověď zda je legální postup firmy nutit k placení mimo prioriru za státem a zda je možné vymáhat pohledávku, která je v exekučním řízení pod správou exekura součastně další jinou "vymahačskou firmou, " která vám tvrdí, že je nějaké prioritní pohledávky nezajímají.
Prosím o radu popř. postup jak mám reagovat na danou situaci. Děkuji.
 
Dobrý den, v případě, že Vámi uvedené dluhy jsou vymáhány exekučně, řídí se tento postup příslušnými zákonnými předpisy. Není však vyloučeno (jako v insolvenčním řízení), aby byla pohledávky vymáhána vedle exekutora i z vlastní iniciativy oprávněného. Tlak dané společnosti je proto legální, avšak není legitimní a Vy nemáte povinnost dluh uspokojovat přednostně, pokud není prioritní. Doporučovala bych Vám proto s vymahači vůbec nekomunikovat a jejich případné inzultace nahlásit na Policii ČR.