Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.823

Pracovní úraz v insolvenci a bolestné - je dlužníka nebo insolvenčního správce?

Odesláno: 
Otevřeno 3256 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěl bych se Vás zeptat na jednu věc, na kterou nemohu nikde najít normální odpověď. V zaměstnání se mi stal pracovní úraz a byl jsem na operaci s kolenem, předpokládám, že doba léčení bude cca dva měsíce než se vrátím zpět do práce.
Je mi jasné, že budu dostávat svoji nezabavitelnou část mzdy nebo platu a po ukončení pracovní neschopnosti až se vypočítá celá výše dorovnání platu, tak tu si vezme správce.
Nevím jak je to s tím, až mi bude pojišťovna zaměstnavatele vyplácet bolestné, na to má taky nárok správce jako mimořádnou splátku nebo ne? Někde se totiž píše, že ano a někde zase, že na to nárok nemá protože bolestné plnění vázané na mou osobu nepatří do majetkové podstaty, které nelze postihnout ani exekucí a z toho důvodu by se to nemělo zasílat na účet správce? Děkuji za vysvětlení. Michal Koudelka
 
Dobrý den, bolestné vázané na osobu dlužníka (Vás) není postižitelné v exekuci (ust. § 320 odst. 1 o. s. ř.), a tudíž jej nelze zahrnout do majetkové podstaty (ust. § 207 odst. 1 insolvnečního zákona). De mého názoru by se tedy nemělo zasílat na účet správce jako mimořádná splátka.