Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.301

Rozvod manželství a insolvence manžela - placení příslibu manželkou po rozvodu

Odesláno: 
Otevřeno 723 x
3 odpovědi
 
Dobrý den, manžel měl dluhy před manželstvím, neplatil je. Po uzavření manželství si ihned exekutor zablokoval můj účet. Během manželství byla povolena manželovi insolvence, já dala příslib a měsíčně posílám 1000 Kč.
Dnes (16.04.2018) uvažuji o rozvodu. Co mě čeká? Musím i po rozvodu platit onen příslib a když manžel nebude platit insolvenci, budu muset já vše za něj zaplatit?
Děkuji za informace.
 
Dobrý den, pokud bylo Vašemu manželovi v insolvenčním řízení schváleno oddlužení, věřitelé přihlášení v tomto řízení budou uspokojeni min. z 30%, od zbytku dluhů bude Váš manžel osvobozen a věřitelé mají možnost vymáhat dluhy po Vás. Pokud by manžel neplnil podmínky oddlužení, byl by řešen jeho úpadek konkurzem a manžel by musel hradit dluhy v plné výši, avšak i za těchto okolností mohou věřitelé vymáhat dluhy i po Vás. V případě rozvodu teprve po třech letech byste dle zákonné fikce byla povinna hradit pouze ½ dluhů ze zaniklého společného jmění. Případné vypořádání společného jmění je přitom dle zákona pro věřitele nerozhodné.
 
Děkuji za odpověď, platí tedy, že manželka musí platit dluhy manžela - je za ně zodpovědná, i když vznikly před manželstvím?
 
Dobrý den, ano, nový občanský zákoník totiž zavedl vyšší ochranu věřitele ve vztahu ke společnému jmění manželů v tom smyslu, že se mohou uspokojit ze společného jmění i v případě, kdy dluh vznikl před manželstvím. Manžel se pak může částečně bránit jedině tak, že takovému věřiteli sdělí, že o dluhu nevěděl a v případě postižení majetku ve společném jmění požadovat, aby byla zajištěna a případně zpeněžena pouze ta část majetku ve společném jmění, kterou by měl dlužící manžel po vypořádání společného jmění (v praxi – ½ majetku – obdobně jako výše uvedená zákonná fikce).