Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.517

Insolvence dlužníka a promlčení směnky - je šance vymáhat promlčenou částku ze směnky?

Odesláno: 
Otevřeno 903 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
dlužník mě podepsal směnku se všemi zákonnými náležitostmi a datem splatnosti 04/2014. Jedná se o směnku na částku 250.000 Kč. V době před splatnostní směnky, ale i v době po datu její splatnosti mě dosud zaslal bezhotovostně několik splátek a to v celkové výši cca 30.000 Kč. Naše komunikace probíhala až do nedávna a poslední splátku mi zaslal 08/2017. Poté se mě ozval jeho právní zástupce s tím, že se mám s pohledávkou přihlásit k insolvenčnímu řízení vedeného u Městského soudu v Praze, avšak upozornil mě, že směnka je již promlčená.
Chtěl bych se zeptat, zda má smysl se insolvenčnímu správci přihlásit s danou pohledávkou, i když již uběhla tříletá promlčecí doba. Za tuto dobu jsem bohužel dosud neuplatnil pohledávku u soudu, nicméně s dlužníkem jsem byl v prokazatelném písemném kontaktu, ze kterého je zřejmé, že jsem splnění závazku opakovaně vyžadoval, byť jsem se spokojil s postupným splácením pohledávky i po datu její splatnosti. Na závěr bych se rád zeptal, kolik činní případný poplatek, kdybych se rozhodl s pohledávkou přihlásit.
Děkuji za odpověď.
 

Dobrý den, pokud je směnka skutečně již pomlčená (a neprokázal byste uznání dluhu dlužníkem), je pravděpodobné, že v případě přihlášení Vaší pohledávky do řízení vyvolá insolvenční správce incidenční spor, v němž bude popírat pravost této pohledávky a zřejmě uspěje. Pohledávka se jinak přihlašuje na příslušném formuláři ve lhůtě 30 dní od zveřejnění rozhodnutí soudu o úpadku a přihlášení není zpoplatněno.