Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.016

Zrušení předlužené firmy před splacenim půjčky splácené jen jedním z majitelů firmy (druhý utekl s majetkem firmy neznámo kam)

Odesláno: 
Otevřeno 552 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
manžel má firmu, měl ji se společníkem, vzali si na firmu půjčku 500.000. Manžel splácí pravidelně, ale společnik mu i se zbožím loni (2018) (2017) na podzim zmizel v cizině a vše nechal na mém muži.
Muž splácí, pracuje jak to jde, platí učetní i daně, zbýva mu dluh 350 000. Rád by firmu zrušil, aby odpadly zálohy na finanční úřad a jiné platby a dluh samozřejme bude platit dál. Je to možné?
Už několik měsíců kvůli této situaci nespí. Předem moc děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, pokud Váš manžel podniká jako OSVČ, může kdykoliv svoji činnost přerušit či zcela ukončit (je třeba o tomto kroku informovat živnostenský úřad, FÚ, OSSZ a zdravotní pojišťovnu), pak jak uvádíte, nebude nutné hradit příslušné zálohy a další platby plynoucí z podnikání a Váš manžel bude splácet již jen uvedený dluh. Pokud je společníkem v s. r. o. , lze takovou společnost zrušit, avšak o jejím zrušení by se měl dohodnout s druhým společníkem na likvidaci společnosti. Postup při rušení s. r. o. je složitější, právní úprava likvidace právnické osoby je obsažena obecně v § 187 a násl. zák. č. 89/2012 Sb. , občanského zákoníku; upozorňuji, že je při likvidaci je nutno vypořádat dluhy společnosti. V tomto případě, zejména s ohledem na skutečnost, že druhý společník zmizel, bych Vám doporučila poradit se o dalším postupu s právníkem z řad advokátů (http://www.advokatikomora.cz).