Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.150

Půjčka rodičem pro potomka - potomek nesplácí dluh vypůjčený rodičem kvůli němu

Odesláno: 
Otevřeno 603 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2016 moje dcera chtěla začít podnikat a nechtěli ji dát půjčku, tak jsem si ji vzala já. Slíbovala, že mně bude peníze posílat na účet, ze kterého mně strhávají cca 5300 korun měsíčně. Neposílá nic a mně to automaticky strhávají z účtu.
Nemáme mezi sebou žádnou smlouvu, jediné je to, že když mne půjčku dali, tak ihned obnos převedli na konto mojí dcery.
Mám šanci nějak tuto půjčku přepsat na dceru, která má exekuce a vlastně ani sama nevím co má za dluhy, protože s ní nejsem v kontaktu, jenom občas zavolá a slibuje že budu peníze posílat.
Můžete mně poradit nějaké řešení této situace.
Předem děkuji za odpověd.
 
Dobrý den, pokud jste s věřitelem uzavřela smlouvu o půjčce (úvěru) pouze Vy a Vaše dcera nebyla spoludlužník nebo ručitel, pak bude dluh vymáhán pouze po Vás, bez ohledu na to, že peněžní prostředky byly vyplaceny na její účet. S převzetím dluhu Vaší dcerou by musel věřitel souhlasit, což však nebude reálné, pokud ona sama má již exekuce. Pokud jste se dohodly s dcerou na tom, že Vám bude půjčku splácet, máte uzavřenou smlouvu, ale pouze ústně. Ústní smlouvu není snadné prokazovat např. u soudu, pokud byste se rozhodla dceru žalovat, aby Vám dlužné peníze uhradila, a proto bych Vám to spíše nedoporučovala. Může to však být z Vaší strany eventuálně nástroj, jak dceru donutit, aby Vám dlužné peníze splácela, tj. sdělit jí, že budete dlužnou částku po ní vymáhat soudně, ač k tomu nepřistoupíte, jak výše uvedeno.